Dip od pečenog paradajza ili paradajz kao zimnica

Paradajz zaista volim pripremljen na mnogo raznih načina a ovaj umak može biti super osnova za mnogo toga a može se staviti i u friz i čuvati za zimu kada svež paradajz i nije tako povoljan za kupovinu.


Ja sam ovaj sos upotrebila prvo kao dip, zatim kao sos od paradajza kojim sam premazala pizzu a uz dodatak pečene slaninice i malo paradajz soka imala sam divan sos za pastu... Može biti osnova i paradajz čorbe i... ma jako je fin, jak, izdašan i daje jelu dozu specifičnosti tako da ako ne znate šta ćete sa paradajzom moj vam je savet da deo završi i u ovom vidu zimnice.


Uz sve to naša slatkica (koja neće ni da pomiriše svež paradajz) bila je oduševljena i hvalila ga u svakoj od ove tri varijante...Čudno neko dete s obzirom da joj ljutina ni malo nije smetala, čak šta više...


Potrebno je:
(za 1 pleh, dobije se jedna činija od 500 ml onako puna prepuna)

1,5 kg paradajza
2 glavice crnog luka
1 glavica belog luka
3 male ljute papričice (ovo je po ukusu jer nisu sve papričice iste)
maslinovo ulje
morska so
malo svežeg origana


Način pripreme:
Paradajz sam dobro oprala, suprotno od strane peteljke unakrsno blago zasekla (samo kožicu) i stavila u ključalu vodu na minut a onda u ledenu. Oljuštila sam ga, odvojila semenkice i isekla na četvrtine. Luk sam oljuštila i isekla na deblje kolutove a beli luk razdvojila na čenove bez ljušćenja.


U pleh, na papir za pečenje, stavila sam paradajz, ljute papričice, crni i beli luk te sve blago poprskala maslinovim uljem i posolila morskom solju.


Pleh sam stavila u rernu na 150 stepeni 1 sat a posle 250 stepeni još nekih pola sata s tim da sam pred sam kraj pečenja uključila program grill (beli luk i papričicu sam izvadila ranije, kada je delovala pečena).


Izvadila sam pleh iz rerne, sačekala 15-ak minuta a onda sve prebacila u električnu seckalicu s tim da sam beli luk i papričicu oljuštila. Kada sam sve dobro smiksala dodala sam još malo maslinovog ulja i soli po potrebi.


I to je to, zavisno onda od toga kako ćete ga korisiti tako i postupite... 

17 comments:

Anonymous said...

odlicna ideja:) Narocito sto je ovako malo krupniji;l)

J e l e n a said...

Nisam znala da ovo može i u rerni da se radi. Obično zamrznem u kesicama svež oljušten rendan paradajz pa ga posle koristim, a ovako zauszima manje mesta. Odlično! Da, čudno je kako deca vole ljuto. Kažu da ljutina pokreće čitav niz prijatnih hemijskih reakcija u mozgu, pa i deca reaguju.

Monika said...

pečeni paradajz ima specifičan predivan okus, još je finiji nego kad se kuha i ukuhava, tako da vjerujem da je ova zimnica sjajna. super mi je fotografija ljutih papričica :)

Laka kuharica said...

Ovo je "zimnica" koju mogu i ja napraviti. Kako u vrtu imam sortu vrlo mesnatog paradajza, biće idealno.
Ove fotke su mi savršene, u duši sam vizualni minimalist, a dizajnerski znam da su kombinacije crveno-bijele (ili crne) najefektnije. Di-vno!

jubistacha said...

Ovako sam ja radila prilog za nas. Pečene rajčice s timijanom soli i maslinovim uljem. A pečeni češnjak odavno obožavamo. Odlična zimnica!

What's for dessert? said...

I mene su osvojile sve tri kombinacije! Odlično!!

Bite my cake said...

Fantastičan umak, nisam nikada radila baš od pečenih rajčica. Ali znam kad radimo ajvar od pećenih paprika, puno je kremastiji i ukusniji. Općenito mi pečeno povrće ima ljepši, razvijeniji i bolji okus od kuhanog

Tadeja said...

Paradajz, pa još i papričice :), grabim!
Ja sam ove godine posadila barem 5 vrsta kojekakvih ljutih papričica. I dok su mi rajčice još i rodile, papričica niti jedna jedina, ma ni toliko da mi se u facu nasmije. :(

Petra Kranjica said...

Super izgleda. Jako volim umake sa pečenim paradajzom.

Nada said...

Ma odlično ovako sve zapečeno, mora biti prefino!

Unknown said...

Baš mi se sviđa,kombinacije su beskrajne.

Mimi said...

Odlicno! Steta sto nemamo vise paradajza, ali recept je bas dobar! :)

Anonymous said...

Ovih dana sam bas razbijala glavu sta bih mogla odloziti u zamrzivac za zimu a da to ne bude klasicno stavljanje paradajza.Odlicna ideja i verujem da je jako ukusno:)))

Sanja Manasijevic said...

Fantazija! Jako volim paradajz a skoro sam otkrila da je peceni jos lepsi i intenzivniji od kuvanog! I meni se svidjaju fotkice....

ein said...

sviđa mi se, jako dobro

Iz moje kuhinjice said...

Odlično mi deluje!!! Ja jako volim pečen paradajz, jel' mu se na taj način intezivira umami ukus.

Svaka čast

sashkonela said...

E bas sam htela nesto da uradim sa preostalim paradajzom :)

Post a Comment