Nasmijane polpete sa špagetima

Nekada sasvim jednostavno tj. uobičajeno jelo servirano na malo drugačiji način dobija sasvim novu dimenziju... Tako je i ovde... Naša deca i ovako vole špagete i vole polpete od mesa tako da ne moram da im "uvaljujem" tu hranu ali nije na odmet ponekad im ipak ulepšati ručak i izmamiti osmeh više na lice...



Potrebno je:
(za 2 osobe)

za polpete od mesa:
300 g svinjskog filea
1 srednji crni luk
1 čen belog luka
pola jabuke
malo maslinovog ulja
morska so
1 kašika hlebnih mrvica + za valjanje
ulje za prženje


za špagete:
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
500 ml pasiranog paradajza
1 ravna kašika smeđeg šećera
malo morske soli
malo maslinovog ulja
250 g špageta




za dekoraciju:
100 g graška
nekoliko malih mini paradajza
malo brokolija


Način pripreme:
Polpete od mesa: U tiganj na maslinovo ulje stavila sam 2 glavice crnog luka sitno iseckane, 2 čena belog luka sitno iseckana, posolila i dinstala 15-ak minuta na umerenoj vatri. Onda sam polovinu luka izvadila (kasnije za sos) a u ostatak dodala jabuku (oljuštenu i izrendanu) te mešala par minuta dok jabuka nije omekšala.
U električnu seckalicu stavila sam izdinstali luk sa jabukom (kada se malo prohladilo) i seckano meso (predhodno sam odvojila žilice) te sve fino smiksala. U tu smesu sam dodala još malo soli i kašiku hlebnih mrvica te ostavila da malo odmori a onda napravila 6 polpeta prečnika oko 7-8 cm, valjala ih u prezlu i pržila u malo ulja dok nisu porumenele sa obe strane. Vadila sam ih na kuhinjsi papir da upije višak ulja.


Sos za špagete: U tiganj, kada sam izvadila luk i jabuke, vratila sam onaj dinstan luk koji sam prvobitno odvojila, još ga malo prodinstala a onda dodala pasirani paradajz, malo šećera, soli, i krčkala na umerenoj vatri dok se sos nije fino zgusnuo (oko 15 minuta).
U međuvremenu sam skuvala i pastu, prema uputstvu sa pakovanja, ocedila je (bez ispiranja) stavila u sos i sve fino promešala.


Serviranje: Na tanjire sam onda stavila prvo malo špageta kao kose, zatim uglavila po šniclu kao lice, stavila malo kuvanog graška kao oči i oglica, zatim mini mini paradajz je bio nos (može i trouglić sira) a osmeh je isto bio rezanac mada se prilično otimao i uporno pravio :/ facu...




Ovaj, moj, recept objavljen je u trećem, aktuelnom, broju časopisa REPETE pa vam toplo preporučujem da ga potražite na kioscima :) jer je pun predivnih recepata!

13 comments:

J e l e n a said...

Olivera, da ih meni spremaš ja bih ti tražila svaki put da mi ih ovako serviraš! Genijalno! Evo smešim se!

Sweet Corner said...

Ovo je tako veselo i predobro!!! Odusevljena sam:)

Laka kuharica said...

Tko ne bi ovo pojeo, da mi je samo vidjeti ga!

Bite my cake said...

veselo, veselo :) super!

Branka - byB said...

Bravo ! Polpetice su same po sebi odlične, a sve skupa je tako veselo i lijepo servirano. Vjerujem da je osvojilo i djecu i odrasle, ideja je super !

Andrea said...

Kako odlična ideja, Maslinka tvoji klinci stvarno uživaju uz tako kreativnu mamau. :)

Nale Coolinarija said...

Stvarno divna ideja. I ja bih ovako nešto, bez obzira što odavno nisam mala:)))

Miodrag Surac said...

Super ideja...Pozdrav.

Sweet Green said...

I mi volimo smajlice i slicne aranzmane na tanjuru, premda je kod mene to vise americki utjecaj, ponekad ne mogu odoljeti...ali zapravo imam srecu da moja djeca isto jedu kako god im je servirano :)
Cestitke za Repete!

Monika said...

ma genijalna ideja! tako jednostavno, a opet meni nikad ne bi palo na pamet :)

Tadeja said...

Stvarno je vesela, proljetna, igra u tanjuru! :)

mignonne said...

Bas veselo izgleda ova tvoja cuftica sa "kosicom" od spageta...pa, ja bih se obradovala da meni neko tako servira, tvoji klinci uzivaju!:)))

Sanja Manasijevic said...

Sjajna ideja! Jako kreativno :)

Post a Comment