Biftek sa aromatičnim puterom i karamelizovanim lukom

Juče je za mene bio poseban dan tj. pre 12 godina na jučerašnji dan je bio poseban dan a da ja toga apsolutno nisam bila svesna. Bila sam tužna i u svom nekom filmu potpuno nesvesna da sam upravo upoznala čoveka mog života i da trebam da skačem od sreće a ne da tugujem... Mnogo puta u životu je baš tako: vrednost određenog trenutka shvatimo tek naknadno :) ... I pošto su osećanja i misli vezana za njega neprevodive u reči bolje da pređem na hranu...
Što se tiče bifteka ovog puta sam ga napravila onako skroz pečenog i tanje sečenog jer je pravljen po ukusu naše dece... I mogu vam reći da su polizali tanjire... Žao mi je samo što nisam slikala presek ali... zaboravila sam...




Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 šnicle bifteka debljine prsta

za marinadu:
1 čen belog luka
30 ml maslinovog ulja
2 kašike worcestershire sauce-a


za aromatični puter:
80 g putera
čen belog luka
malo peršun lista
malo ruzmarina


za karamelizovani luk:
2 veće glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
2 kašike worcestershire sauce-a
1 ravna kašika smeđeg šećera

i još:
50 g pancete
500 g kukuruza


Način pripreme:
Meso: Meso sam stavila u marinadu da prenoći. (Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu).


Sledećeg dana meso sam sa strane obložila tankim listovima pancete i onda kanapom sve fino vezala. U grill tiganju na jakoj vatri pekla sam meso po 6-7 minuta sa svake strane. (Ovo je varijanta dobro pečenog bifteka). Kada je bilo pečeno meso sam ostavila 5 minuta da odmori a zatim ga posolila.


Aromatizovan puter: U činiju sam stavila puter pa kada je malo omekšao dodala mu protišnjen beli luk i "travčice". Rastanjila sam ga na debljinu oko 5mm (na foliju) i stavila ga u frižider da se dobro ohladi i opet postane prilično tvrd.
Karamelizovani luk: Na malo maslinovog ulja stavila sam da dinstam luk seckan na deblja rebarca. Posolila sam ga i na umerenoj vatri dinstala jedno 15-ak minuta a onda dodala worcester i šećer pa još kratko dinstala mešajući.
Prilog od kukuruza: U dosta vode obarila sam kukuruz, ocedila vodu, dodala višak aromatizovanog putera, posolila i sve lepo promešala.


Aranžiranje: Na tanjir za serviranje stavila sam meso, karamelizovani luk i kukuruz a puter sam modlicama srca vadila i stavljala na svako parče mesa... (naravno srca sam još pre izmodlala da bi onaj višak putera završio u kukuruzu :) )

17 comments:

Marija said...
This comment has been removed by the author.
Marija said...

Ovo izgleda odlično

Jovana said...

IZGLEDA SAVRŠENO UKUSNO!!

Sanja Manasijevic said...

Treba u zivotu stalno biti budan i na oprezu, jer neke stvarno sjajne preilike promaknu, samo zato sto ih nismo ni primetili. Drago mi da se tebi to nije desilo :)

Biftek tako mami, predivno izgleda :)

Laka kuharica said...

Ovo mi se izuzetno sviđa i idući put kada budem radila biftek, radiću ga prema ovom receptu. Jednostavno, fino, uz savršene priloge.

Bite my cake said...

ovaj biftek je tako slastan :) odličan recept
tako je, ponekad naknadno postanemo svjesni koliko su određeni trenutci bili važni...bitno da nije prekasno :)

LadyA said...

Mmm od ovih fotografija mi se zaista polagano pojačava tek:) Odličan recept! Pozdrav..

J e l e n a said...

Prošla sam kroz period kada sam mislila da rođendani, godišnjice nisu bitni, a onda sam shvatila da su samo oni bitni. Nije stvar u slavlju, već u činjenici da čovek zastane da se osvrne, da razmisli, da ceni ono što ima, da se nama dragi ljudi okupe. Olivera, imaš prefinjenu dušu koja zrači sa stranica tvojih postova. Divan dan za obeležavanje. Predivno srce!

maja_rkl said...

ovo izgleda tako uukusno... moram probati ;)

Unknown said...

On je stvarno izuzetan kada i danas misliš tako:)
Uživala sam u tih nekoliko rečenica kojima si opisala svou sreću!
Izvrstan ručak!

Ana said...

Aaaa, zato je ovo srce. Kada sam videla sliku pomislila sam da je u pitanju neki zakasneli post od dana zaljubljenih:)

Biftek-odlicno!

A vama zelim da svaka godisnjica bude ovako kulinarski fina:)

tanja said...

Odlican biftek- savrseni priloz!

Uzivala sam citajuci tvoj post...Ponekad stvarno covjek nije odmah ni svjestan sta ima... Ali kad postane svjestan, sigurno to i mnogo vise cijeni! Srculence je predivno :)

Aleksandra said...

samo jedna reč: wow!!! kakav recept draga, da ću ga morati isprobati u najskorije vreme :)

Nevena Buljan said...

Nikad nisam pripremala biftek, ali ove tvoje kombinacije ovdje na blogu i one u Repetama jednostavno toliko mame, sve sam ih popamtila i čim se upustim u avanturu zvanu biftek isprobati ću ih. A sad znam i kome se obratit u vezi istog ako mi nešto ne bude bilo jasno. ;)

Branka - byB said...

Čestitke na godišnjici ! Dogodi se to baš kako si rekla, da ljepotu trenutka spoznamo kasnije, ali važno je da je spoznamo :)
I odlično je obilježena ovim prekrasnim i predobro pripremljenim biftekom. Izvrstan recept , izvrsno pripremljeno. Bravo !

Sweet Green said...

Kakav divan recept za obiljeziti godisnjicu - sretna vam bila!

Andrea said...

Kako ovo divno i elegantno izgleda!Baš prikladno za posebnu priliku. Jako mi se sviđaju kombinacije i način serviranja. :)

Post a Comment