Biftek sa začinskim biljem

Jedno svečano jelo za svečani trenutak :) (više o tome u nekom od narednih postova...). Jako jednostavno i brzo se pravi a onda polako sva čula uživaju... Barem je kod nas to tako...




Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 šnicle bifteka debljine 2 prsta

za marinadu:
1 kašičica senfa
50 ml belog vina
1 čen belog luka
1 kašičica sitno seckanog crnog luka
malo tabasco sosa
50 ml maslinovog ulja
malo limunovog soka
5-6 listića sveže žalfije
kašičica sitno seckanog svežeg ruzmarina


za prilog:
4 krompira
1 cvet brokolija
malo belog luka
malo maslinovog ulja
morska so


Način pripreme:
Meso: Šnicle bifteka sam proprala, blago vezala kanapom da zadrže oblik i stavila u marinadu na 24 h. (Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu).


Sledećeg dana sam na grill tiganju pekla meso po 3-4 minuta sa svake strane jer je dragi hteo krvaviji biftek. Ako volite srednje pečen onda ide po 4-5 minuta sa svake strane a dobro pečen je po 6-7 minuta sa svake strane. Doduše dužina pečenja zavisi od debljine mesa i jačine vatre pa je najbolje slušati svoj instikt :)


Prilog: Krompir sam dobro oprala, presekla na pola i pekla 40-ak minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni... Brokoli sam kuvala 3 minuta u ključaloj vodi a onda dobro ocedila i začinila belim lukom, maslinovim uljem i solju...


Sve sam fino servirala (meso posolila) i poslužila uz hleb u obliku sunca :)




Ovaj,moj, recept objavljen je u sedmom broju časopisa REPETE...


15 comments:

Laka kuharica said...

Volim beefsteak, ali ga vrlo rijetko jedem jer je ovdje užasno skup, čak i za svečane prigode. Čuvati ću ovaj tvoj recept jer dobro pripremiti beefsteak nije jednostavno kako se čini. I prilozi su ti odlični, jednostavno i fino kako bi meso došlo do punog izražaja.

J e l e n a said...

Odlična marinada!

Maja said...

Moracu da probam,kako dobro izgleda!!Super!

Andrea said...

Obožavam biftek ali to je nešto što sam počela voljeti s godinama. Kad sam bila baš mala gadilo mi se sve iti malo krvavo, onda sam počela jesti dobro pečen, pa srednje pečen, a sad već koketiram s krvavim. :)

Jako mi se sviđa i marinada i prilozi, sve je vrlo jednostavno i samim time elegantno, bez nepotrebnog pretjerivanja. Ovo je zbilja ručak za posebne prigode.

Miodrag Surac said...

Ovo samo u restoranu mozes jesti, super...

Casa de vainilla said...

Izgleda jako dobro iako je meni najdrazi srednje pecen :)
Marinada zvuci bas odlicno a i prilozi su ti jako fini. I ovo sunasce super izgleda, jesi li ti bila majstor?
Odlicne fotke!!!

Just Cake Girl said...

Fotke su odlične! Izgleda tako sočno! :))

Vali said...

Divan biftek! Ja se sad odlučim za srednje pečen! U početku se moj uvijek nastavljao sam cvrljiti na tavi. :)

Unknown said...

Savršena gozba!

Maja Babić said...

Joj, sto se meni ovo sve svidja! Isto kao i Andrea, i meni je biftek ranije bio ne bas drag, pa sam zavolela dobro pecen, pa sve manje pecen... ;) Bas retko imam priliku da ga jedem, i nisam ni pomisljala da ga kod kuce pripremim. Da znas da sada MORAM posto cu onu prvu sliku sanjati nocima :)
Sve zajedno jako lepo, i otmeno, i odmereno, bas je u tvom/vasem stilu. Slike su ti prelepe, ali i model ti je savrsen, tako da... :)

Pozdrav, i cestitke za to nesto, sto je bio povod za svecani rucak, ma sta bilo :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage na lepim rečima :)

Andrea: Kod nas dragi jede krvav (ovaj sa fotki), ja srednje pečen a deci dam tanje parče i dobro pečen i svako onda uživa na svoj način :)

Casa de vainilla: Da, da i ovo sunce je mojih ruku delo... Htela sam ih malo sve zajedno razveseliti... bilo je tu i hleba kao nasmejanih faca ali to će se videti u drugom delu ovog ručka tj. posta o ovom ručku :)

mamajac: Ovo je bio jedan deo ručka za 10 godina braka :)

Dilajla said...

Volim biftek ali zaista u izvanrednim prilikama skup je ali ovaj tvoj je prekrasan .Zapravo sam gledala slikice i ogladnila jako.Odlično.

Sanja Manasijevic said...

Biftek mi je super, vec si me navukla na njih u predhodin postovima i kao usput sam spomenula mogucnost da ga spremam (neki od...) i dobila sam nepoverljiv pogled...sada sam vec resena.
A to sunasce koje je zapazila i Mihaela me vracalo par puta ovde...Odlicna fotka...kao i ostale..

:)))

Branka - byB said...

jako lijepo i jako fino ! baš da sva čula uživaju !! Biftek je divno pripremljen a povrće mu je pravi prilog. K tome ono prekrasno sunce.... :). Sve skupa mi je baš super !!

Parmesan et Paprika said...

Volim!!!Odlične fotke..

Post a Comment