Biftek sa sirupom od nara

Evo još jedne, u nizu ideja, šta i kako sa biftekom...




Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 šnicle bifteka debljine 2 prsta


za marinadu:
1 čen belog luka
2 kašičice sirupa od nara
2 kašike worcestershire sauce-a
50 ml maslinovog ulja


za prilog:
1 veliki plavi patlidžan
malo brašna
maslinovo ulje
2 kašičice sirupa od nara
pola veze peršun lista
1 nar


Način pripreme:
Meso: Šnicle bifteka sam proprala, blago vezala kanapom da zadrže oblik i stavila u marinadu na 24 h. (Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu).


Sledećeg dana sam na grill tiganju pekla meso po 3-4 minuta sa svake strane jer je dragi hteo krvaviji biftek. Ako volite srednje pečen onda ide po 4-5 minuta sa svake srane a dobro pečen je po 6-7 minuta sa svake strane. Doduše dužina pečenja zavisi od debljine mesa i jačine vatre pa je najbolje slušati svoj instikt :)


Prilog: Patlidžan sam iseckala, posolila i ostavila da odstoji pola sata a onda sam ga dobro ocedila, uvaljala u brašno i pržila na malo maslinovog ulja na jačoj vatri. Kada je skoro omekšao dodala sam sitno seckan beli luk i sirup od nara pa još kratko sve zajedno prodinstala. Sklonila sam sa vatre, dodala peršun list i semenke nara.


Sve sam fino servirala na tanjir, meso prelila sa još malo sirupa od nara i posula semenkama nara (a pre toga posolila) i poslužila uz "nasmejani hleb".




Ovaj recept osvojio je prvo mesto aprila 2012.-te godine u igrici ajme koliko nas je gde je tema bila nar. Ostale radove tog kruga možete videti ovde... 

15 comments:

Sweet Corner said...

biftek bih mogla svaki dan, pogotovo na ove nacine na koje ih ti spremas! ovo je za mene savrseno!

jubistacha said...

Moram priznati da izgleda efektivno i privlačno. Volim šipak ali nisam ljubitelj srednje pečenog mesa. Za mene samo skroz :)
Kruhić je super. Odakle nasmijana ideja?

Miodrag Surac said...

Prava stvar, recept sa Biftekom, prva klasa...

Milin kuvar said...

Da, divno izgleda! Ja se bas ovih dana spremam da se prvi put oprobam u pravljenju bifteka tako da hvala na lepoj idejici :)

Just Cake Girl said...

Već dugo nisam vidjela ljepše spremljen komad mesa od ovoga! Slinim :)))

Aleksandra said...

prelepe slike, obožavam ove vočne prelive preko mesa, posebno onaj od višanja :) isprobaću baš ovaj

Iiiii said...

Kako si ga uspjela ovako savrseno ispeci?!? Stvarno si majstor(ica), svaka cast!!!! Bas sam impresionirana, za ovo je potrebno iskustvo!

Anonymous said...

jeste to radili na grill tavi? tako mi se čini... i zašto ste ga oprali prije marinade? ako smijem pitat..

jasna varcakovic said...

Prekrasne fotografije su mi pale prve u oci; recept odlican!

Andrea said...

Jako mi se sviđa dodatak nara koji je za mene savršeno voće. Ovo mora da je bio neopisiv užitak pojesti. :)

mojamediteranskakuhinja said...

super ideja za meso, i odličan prilog. Htjela bih probat, samo da je dobro pečen :))

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam svima na lepim rečima :)

jubistacha: ideja za hleb je valjda od BiserkO sa coolinarike a viđala sam ga i na drugim mestima... Ma želela sam da se mojoj deci hleb smeška na stolu a i naravno više su ih pravili oni nego ja pa je bilo osmeha i na njihovim licima...

wineandfood4u:da, da rađen je u grill tiganju a što se pranja tiče e sad sam zatečena... ma volimoprati komad mesa pre nego što sa njim krenem da baratam :)

Laka kuharica said...

Divan recept, divne fotke! Ovakva jela obožavam, a ovaj tvoj biftek kao da je uslikan u najeletnijem restoranu!

Maja said...

Evo još jednog uživaoca bifteka, nisam neki ljubitelj mesa ali biftek je nešto posebno:) Ovaj tvoj recept je zaista fantastično izbalansiran i definitivno nešto što moram probati!

Tadeja said...

Nisam ti stigla ni onaj prethodni recept s biftekom komentirati, a oba su odlična. I po sastojcima i izvedbom. Jedino što ja ne volim kad se meso crveni, mora biti dokraja pečeno! :)
Ali kao i ti svako meso volim oprati prije upotrebe. Vjerojatno to nije potrebno, čak ni zbog činjenice da si ja zamislim tko zna tko je s njim sve baratao prije nego li je došlo u moje ruke, jer ga termički obrađujemo, pa je vejrojatnost da nešto neželjeno preživi mala, a speremo mu neke njegove sokove, ali .... ne mogu si pomoći, volim kad voda pređe preko njega i ja ga još malo "oribam" ;))
Fotkice su mrak!

Post a Comment