Crveno sočivo...

Posle teškog, obilnog, nedeljnog ručka (kod njegove mame) dragi sve češće kaže da se nisam usudila, u toku nedelje, da mu spremam meso za ručak :) i nekako generalno zajedno mnogo više uživamo u raznim povrtnim varijantama a uz to ima problema kad jede sir, mleko, jaja... pa ispade da nam je jelovnik često postan bez neke direktne namere da bude takav već jednostavno desi se... A onda dođe sledeća nedelja i sve opet "nadoknadimo" :( ...




VARIVO OD BUKOVAČA SA CRVENIM SOČIVOM I PROJA

Potrebno je:
(za 2 osobe)

za varivo:
150 ml crvenog sočiva
300 ml vode
500 g bukovača
1 praziluk
1 crni luk
pola manjeg korena celera
1 veća šargarepa
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
2 kašičice finog kukuruznog brašna
100 ml belog vina
vode po potrebi
malo maslinovog ulja
morska so
jedna crvena ljuta papričica


za proju:
300 ml kukuruzne palente
450 ml vode
50 ml maslinovog ulja
1 ravna kašičica soli


Način pripreme:
Sočivo sam isprala u par voda a onda nalila sa 300 ml vode i stavila da se kuva na umerenoj vatri oko 15-ak minuta tj. dok nije upilo tečnost i omekšalo.
Na malo maslinovog ulja propržila sam praziluk seckan na kolutove a onda sam dodala crni luk seckan na rebarca i nastavila sa dinstanjem dok nisam iseckala celer i šargarepu na sitne kockice pa sam i to dodala i nastavila sve zajedno da dinstam dok nisam iseckala bukovaču na prutiće a onda sam i nju dodala i naravno nastavila sve zajedno da dinstam...


Posle 10-ak minuta dodala sam obe vrste mlevene paprike, kukuruzno brašno i belo vino, promešala, dodala još malo vode s vremena na vreme i krčkala nekih 15-ak minuta. Posolila sam sve, dodala sočivo i još kratko sve zajedno prodinstala.


U međuvremenu sam napravila i proju tj. smutila sam je pre nego što sam krenula da pravim varivo tako što sam pomešala kukuruznu palentu sa vodom, maslinovim uljem i solju te izlila u vatrostalnu posudu dim. 18x30 cm obloženu papirom za pečenje. Stavila sam da se peče oko sat vremena na 200 stepeni tj. prvih pola sata na 200 a onda sam pojačala na 250.


I znači onda sam servirala bukovače sa sočivom, od gore posula ljutom crvenom paprikom i suvim peršunom a pored servirala proju...

TIKVICE PUNJENE CRVENIM SOČIVOM


Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 male okrugle tikvice
150 ml crvenog sočiva
1 veliki praziluk
maslinovo ulje
morska so


Način pripreme:
Tikvice sam pažljivo izdubila i kuvala u slanoj vodi 10-ak minuta, ocedila pa stavila u vatrostalnu posudu, iznutra nauljila maslinovim uljem i stavila da se peku na 200 stepeni nekih 15-ak minuta tj. dok punjenje nije bilo gotovo.


U šerpicu sam sipala 300 ml vode i 150 ml sočiva pa sam stavila da se kuva na umerenoj vatri nekih 15-ak minuta tj. dok sočivo nije upilo svu tečnost i omekšalo.


U međuvremenu sam na malo maslinovog ulja prodinstala seckan praziluk a onda dodala kuvano sočivo, još kratko propržila, začinila i punila tikvice pa pekla još nekih 15-ak minuta...
Izvadila sam tikvice na tanjire i posula sa malo peršun lista i prelila sa još malo maslinovog ulja...


Ove recepte šaljem Tanji, sa blogom U dzaku brasna, kao moju ulaznicu za "Ajme koliko nas je" (koju je pokrenula monsoon), jer su ovomesečna tema mahune.

Ovaj post je osvojio prvo mesto u ovomesečnom krugu igrice, ostale radove možete videti ovde...

12 comments:

J e l e n a said...

Varivo sa bukovačama i sočivom je zaista sjajna ideja. Krcato je proteinima tako da je sigurno zasitno. Bukovača ima tokom cele godine, tako da eto načina da ga iskoristimo. A tikvice, su medene, samo što ih više nema, a i letos samo par prodavaca na zemunskoj pijaci je prodavalo ove male šećerne loptaste tikvice. Još se nismo navikli da gajimo ove oblike koji su sjajni za individualno serviranje onako elegantno!

Casa de vainilla said...

I ja sam uvek za te bezmesne kombinacije tokom nedelje. Sto se mene tice, meso bi se i kod nas jelo samo nedeljom ali imam ja moje "mesozdere" pa moram da ugodim svima.
Nisam ljubitelj bukovaca, ali proju obozavam ;) a i ove punjene tikvice zvuce primamljivo i, kao sto kaze Jelena, bas simpaticno izgledaju :)
Super fotkice!!!

Laka kuharica said...

Sve divni recepti - ovih dana (termin se bliži kraju) sve objavljuju recepte s lećom, a kako leću jako volim, sve moram isprobati. Ova kombinacija s projom je baš odlična.

Tadeja said...

Jooooojjjjjj!!!!! ;)))
Volim leću, pogotovo crvenu i jelo ti je prekrasno, koloritno, još k tome proja, mrak! Zanemarimo činjenicu da bih ja ipak sa strane barem mrvičak meseka:)
Ali tikvice, s tikvicama si me kupila. Gdje si našla te maljušne? Ja sam ove godine kupila sjeme da ih sama posadim, jer ih nigdje nisam uspjela pronaći, a meni je to tako dekorativno. :)
Super, super receptići!
Što se tiče nedjeljnih ručkova kod "njegovih" ja imam sreću, pa onda obavimo onaj riblji dio, pa se ja ne moram s ribama mučiti ;))

Nada said...

Prefino,a zdravo, a slikice tako lijepe, posebno ove punjene tikvice...

Unknown said...

Ja toliko volim leću i svi su mi ovi recepti bajni.
Nemam priliku kupiti ovu crvenu leću. Prva prilika izvan Knina i kupujem je!
Sličice su prekrasne, zovu na još:)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam svima na lepim rečima :)
Tikvice sam dobila od njegove mame ;) a i kod mene na pijaci ih ponekad-ponekad vidim i jako su mi dekorativne ovakve iako je ukus naravno isti kao kod onih duguljastih...
A što se malo mesa pride tiče ja deci kuvam totalno drugi jelovnik i onda uvek bude da nešto ostane pa se malo i "omrsimo" ;)

Sweet Green said...

Maslinka, ovo varivo izgleda super, bas zadnjih dana kuham sve sto se jede zlicom, moram i ovo isprobati. A tek ova proja...izgleda prekrasno - sjajna kombinacija!

LadyA said...

Ovo je odlično,
veliki sam ljubitelj palente
i volim otkrivati
nove kombinacije s njom!
Super blog, još bolji recepti. Često svratim ovdje
i uvijek nešto prepišem
u svoju bilježnicu.
Pozdrav draga Maslinka!

Dilajla said...

Jako fino i zdravo a imam osjećaj i malo zapostavljeno u našim kuhinjama.

Nina said...

ove tikvice su mi jako simpatične, odlično izgledaju

Andrea said...

Sve mi se jako sviđa jer crvenu leću obožavam. Iskreno ja bi uvijek prije odabrala ovakav ručak nego bilo koje meso.

Post a Comment