Čorbica (a može i varivo) od mungo (zelenog) pasulja

Mungo pasulj mi je do skoro bio potpuna nepoznanica ali kao i mnogo toga na mala vrata ulazi u moju kuhinju, i po svoj prilici, tu će dugo ostati.
Pošto je mali nije ga potrebno predhodno namakati preko noći i kuva se oko 30-40 minuta, međutim ima tendenciju da se zrno raspadne tako da je pogodan za čorbice, variva, pire, dip...
Ja sam mislila napraviti čorbocu a na kraju uz krišku crnog hleba bilo je to gusto varivo koje je zamenilo ceo obrok.



Potrebno je:
(za 2 osobe)

200 ml mungo pasulja
1 glavica crnog luka
1 veliki paradajz
150 ml soka od paradajza ili pasiranog paradajza
50 g mesnate slanine (opciono)
1 kašičica kurkume
maslinovo ulje
morska so
biber
tabasco sos (opciono)


Način pripreme:
Slaninicu sam iseckala na jako sitne kockice pa sam je prepržila na malo maslinovog ulja (ako želite posnu varijantu onda preskočite ovaj korak). Onda sam dodala sitno seckan luk i nastavila sa dinstanjem dok nije omekšao pa mu dodala i sitno iseckan paradajz (prethodno sam mu oljuštila koru i odvojila semenke).


Kada se to sve fino ukrčkalo dodala sam kurkumu i mungo pasulj, nalila vodom da ogrezne i polupoklopljeno kuvala na umerenoj vatri nekih 30-ak minuta.


Onda sam dodala sok od paradajza, još malo vode (zavisno od toga dali ćete praviti čorbicu ili varivo dodajte više ili manje vode), soli, bibera i nastavila sa krčkanjem dok pasulj nije fio omekšao.
Servirala sam sa crnim hlebom i dodali smo po malo tabasco sosa, svako po želji...


Ovaj recept šaljem Tanji, sa blogom U dzaku brasna, kao moju ulaznicu za "Ajme koliko nas je" (koju je pokrenula monsoon), jer su ovomesečna tema mahune.


Ostale radove ovog kruga igrice možete videti ovde...

14 comments:

Nevena Buljan said...

ma divno! Ja ti obožavam ovakve maneštrice, baš zadnju koju sam radila je bila od mješanih žitarica između kojih i mungo grah, tek kad sam ju skuhala i pogledala sastav sam skužila da po prvi put jedem mungo grah..odlična je i zato jer zasiti pa je kao cijeli obrok.. Mi ovdje u Primorju (pogotovo none-bake) često radimo tzv. jačmik, maneštra od ječma i suhog mesa, a ja stavim mješavinu žitarica za minestrone. Prelijepe fotke.. :))

Nale Coolinarija said...

Prelepo izgleda! Moram reći da se nisam susrela sa mungo pasuljom, ali mi deluje ok. Ovo je vrlo hranljivo i zdravo jelo:)

Laka kuharica said...

Jako volimo ovakve guste juhe, jedino me brine ovaj mungo grah jer ga nigdje ovdje ne vidim. Morati ću ovo probati s nekim drugim. Baš fino!

J e l e n a said...

Moraću da procunjam malo za mungo pasulj. Sigurno ga ima u prodavnicama zdrave hrane ili Mercatoru. Dopada mi se što se malo kuva. Jako lepo!

Shacky said...

Mislim da je ovo jako ukusno. Kao i ostali nisam imala priliku da se susretnem sa ovom vrsom pasulja :)

Miodrag Surac said...

Super recept, pun vitamina...

Josipa said...

prvi puta čujem za njega, ali jednostavno obožavam ovakva variva, a i jesen i zimu jer se ona i prave u ovo doba godine ;) mljac!

Casa de vainilla said...

Super izgleda! Ni ja se nisam susretala sa mungo pasuljem, a deluje bas interesantno. Svidja mi se i ova brza verzija kuvanja.

JA U KUHINJI... said...

Ako ste iz Beograda ovaj pasulj možete naći u biošpajzu i sad više postaću njihova reklama ali imaju radnju na Kalenić pijaci a od skoro sam ukapirala da ih ima i na pijaci u starom Merkatoru, što mi je mnogo bliže tako da...

JA U KUHINJI... said...

...i da, hvala svima na lepim komentarima :)...

Cool Chic Style Fashion said...

Gustosa e saporita, complimeti per questa bella zuppa di verdura ciao

Maja said...

U našoj obitelji se nikada nije spremao mungo grah, ali ja ga obožavam. Nisam ga nikada spremala na ovaj način, izgleda jako zanimljivo!
Slike su ti prekrasne :)

Branka - byB said...

Sa mungo grahom nisam niti ja baš na ti, ali mogla bih se malo potruditi i potražiti ga. Zainteresiralo me ovo tvoje varivo, jako mi se sviđaju sastojci i kako je pripremljeno i super mi izgleda !!

Unknown said...

zivim u Svedskoj. Ovde se mungo pasulj prodaje u svakoj radnji koja prodaje hranu, Danas sam kupila a sutra spremam po gornjem receptu

Post a Comment