Grilovani kukuruz (+ piletina) sa aromatičnim puterom

Kada sam otkrila način "kuvanja" kukuruza u rerni bila sam oduševljena jer se za mnogo kraće vreme nego kod klasičnog kuvanja dobije super kukuruz. Ovog puta sam probala istu stvar i u mikrotalasnoj i na grillu i... Kukuruz sa sve svilom i "korom" potopila sam u hladnu vodu i posle 10 minuta stavila u mikrotalasnu na 10-ak minuta i... dobila sam SAVRŠEN kukuruz... Deca su bila odeševljena. Za nas sam htela da isprobam istu stvar na grillu i mislim da sam se zesnula što sam stavila ulje u tiganj ali svakako sam za 10-ak minuta opet dobila jako fin i ukusan kukuruz tako da je eto kuvani kukuruz kod mene dobio totalno novu dimenziju posebno kada ga posle premažem aromatizovanim puterom... A i kada sam već pravila aromatizovani puter upotrebila sam ga i za meso...



Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 batka i karabatka
50-100 ml belog vina
100-200 g mini paradajza
50 g crnih maslina
2 klipa kukuruza šećerca
100 g putera
1 čen belog luka
grančica ruzmarina
par koluta ljute papričice
malo morske soli
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Puter sam izvadila da se ugreje na sobnu temperaturu. U činijicu sam stavila sitno seckan ruzmarin (15-ak iglica), protišnjen beli luk, sitno seckanu ljutu papričicu i morsku so. Dodala sam onda i puter, sve fino promešala i stavila u frižider da se stegne.


Meso sam dobro oprala, isekla na batkove i karabatkove a onda dobro prosušila.
Na malo maslinovog ulja propržila sam meso da dobije finu boju sa svih strana a onda ga prebacila u sud u kome će ići u rernu. Zalila sam ga sa malo belog vina, prekrila folijom i pekla na 200 stepeni oko pola sata.


Posle tog vremena skinula sam foliju, odlila višak tečnosti, meso premazala aromatizovanim puterom i dodala mini paradajz sečen na polovine i cele crne masline. Pekla sam još jedno 20-ak minuta s tim da sam posle 10 još jednom premazala puterom.


Kada je meso bilo gotovo izvadila sam ga iz rerne, malo posolila, ukrasila sa još malo svežeg ruzmarina i ostavila da se odmori 15-ak minuta.


Za to vreme sam spremila kukuruz. Klipove sam potopila u hladnu vodu na 10 minuta a onda ih dobro ocedila i ispekla u grill tiganju (samo sam ja dodala malo ulja a mislim da je ipak trebalo na suvo). Kada je kukuruz omekšao stavila sam ga na tanjir za serviranje i premazala aromatizovanim puterom te servirala uz meso i ručak je mogao da počne...


Jeli smo u tišini :))


I ovaj recept šaljem Mihaeli sa blogom La casa de vainilla jer je ona domaćica ovomesečne igre Ajme' koliko nas je, čija je tema kukuruz...


Rezultate ovog kruga igrice možete videti ovde...

11 comments:

J e l e n a said...

Zemlja smo kukuruza, a tako ga malo koristimo u ishrani. To mi stvarno nije jasno. Amerikanci skoro svaku večeru nadopune klipovima kukuruza. Jako lepo!

Nevena Buljan said...

divno, divno sve!! obožavam kukuruz na ovaj način, a i meso je sigurno sočno i fino, i sviđa mi se raznolikost boja na tanjuru :)))

stocicu postavi se said...

Tvoje sličice su uvet tako svetle vesele i raznobojne,prosto mame da se "zamezi" sve što je spremljeno!Super1

Laka kuharica said...

Piletina me ne privlači (poznati razlozi), ali ideja s kukuruzom na grill tavi ti je odlična i to ću probati.

Наташа said...

"Jeli smo u tišini". Gotovo, ništa više ne treba da se kaže! :)))
Moram da probam onaj kukuruz u rerni, mami me.. :)))

Miodrag Surac said...

Mnogo primamljiv recept...

mignonne said...

Jao, vec sam ogladnila citajuci receptic...ovakav nacin spremanja kukuruza mi je nesto novo, ali verujem ti da je dobro, pa cu da isprobam.;)) Ova piletina iz rerne premazana aromatizovanim maslacem zamirisala mi je cak ovde. mmmm...;)))

Branka - byB said...

Ne sumnjam da ste jeli u tišini :). Odličan ručak, odlična piletina sa dodacima, kukuruz, ...., super pripremljeno i jako lijepo !

Nina said...

kukuruz sam probala u pećnici i odličan mi je, no kod nas je ipak najpopularniji kukuruz na roštilju
piletina se čini isto odlična

Casa de vainilla said...

Propustila sam taj tvoj kukuruz pripremljen u rerni, a zvuci tako dobro. Iskreno, ovde za ovih par godina, nigde nisam naletela na svez kukuruz u klipovima a obozavam ga i kuvanog i pecenog. Sto se tvog rucka tice, odlicno zvuci ovaj kukuruz, a piletina, na fotkama, mami da se isproba :)

Andrea said...

Obožavam kukuruz, baš sam ovo ljeto komentirala s dečkima kako mi je drago što ga ima samo u jednom razdoblju godine i da mi ga to čini još posebnijim.
Nisam ga nikako probala raditi na ovaj tvoj način i to bi trebala ispraviti dok ga još ima.
Obožavam i aromatizirati maslac, s tim s se zbilja može pustiti mašti na volju.
Sve u svemu mi se jako sviđa, vrlo ljiepo je sve usklađeno i kombinirano. :)

Post a Comment