Grilovana piletina sa sosom od breskve

Opet ja sa kombinacijama mesa i voća... Možda deluje čudno ali nama je bilo jako fino... I pošto sam napravila malo više sosa od breskve zamrzla sam ga jer već imam u glavi još par mesnih varijanti sa ovim sosićem...
I uvek kada pravim neke ovakve varijante setim se sebe i svoje zgroženosti kada sam sa 18 godina dobila u tanjiru faširano meso gde je u sredini bila sveža šljiva... Eh... kako se mnogo toga u čoveku menja... I posle me vide neki ljudi posle 20 godina i kažu kako se uopšte nisam promenila ;), ko da ja ne vidim sede i bore na svom licu... Dobro možda se nisam ugojila ali to je jedino što se nije promenilo na i u meni od tog vremena :)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 veliko pileće belo meso
malo maslinovog ulja
morska so


za sos od breskve:
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
250 ml paradajz soka (pirea)
1 breskva (što mekša i zrelija)
1 ljuta papričica
1 kašičica ljute mlevene papirke
1 cm debljine korena svežeg đumbira
morska so
biber
par kašika worcestershire sauce-a

i još:
1 breska (čvrsta)


Način pripreme:
Meso sam odvojila od koske, samo blago izlupala (nisam tanjila file na pola da mi ne budu suviše tanki i suvi... ovako su bili baš fino sočni), namazala maslinovim uljem i ostavila da čekaju svoj trenutak.


Na malo maslinovog ulja prodinstala sam luk jako sitno seckan, posolila ga pa dodala i sitno seckan beli luk i ljutu papričicu... kada se sve to malo upržilo dodala sam paradajz sok i na tihoj vatri krčkala dok nisam oljuštila i smiksala breskvu (u multipriku) a onda sam dodala i to kao i mali delić korena svežeg đumbira, kašičicu ljute mlevene paprike, malo soli i bibera te worcester sos... Poklopila sam i na laganoj vatri dinstala dok se fino nije ukuvalo i zgusnulo, oko pola sata, s vremena na vreme mešajući...


Kada je sos bio gotov malo sam još dodala soli i bibera a na drugoj strani sam meso pekla oko 5 minuta sa svake strane na gril tiganju, pred kraj sam dodala i osmine breskve da se malo grilaju...


Na tanjir za serviranje stavila sam meso (pa ga tek sad posolila), breskve i prelila sosom te posula sa malo suvog peršuna...

9 comments:

cosmo2503 said...

Za ovo znam da bi mi se dopalo. Vrlo fino i zanimljivo. Bravo za eksperiment i nadam se da se dopao dragom i djeci.
Izvrsno je da dobijaš komplimente da se nisi promjenila u zadnjih 20 godina. Ja nisam bila na proslavi 20 godina mature, ali sam vidjela slike. na žalost, vidi se da starimo, ali neka...Pozdrav, a naša generacija je dobra berba, ne damo se!

Maja Babić said...

Ja te ne poznajem iz vremena pre 20 godina, ali recimo da sam sigurna da se jesi promenila, i to na zrelije i smelije (ako kazem na bolje, znacice da je nekad bilo gore, a to ne bi bilo ispravno receno).
Nisam jos kombinovala breskve sa necim slanim, ali znam sigurno da bi mi se dopalo.

Casa de vainilla said...

Nedavno smo darling i ja na TV-u gledali kombinaciju mesa i bresaka i njemu se to, na prvi pogled, jako svidelo. Inace je, kod nas, on taj koji voli da isprobava hranu u svim mogucim (a i nemogucim) kombinacijama, ali sto se ove varijante tice verujem da bi i ja uzivala :)))

Monika said...

meni recimo ova kombinacija uopće ne zvuči niti ne izgleda čudno. izgleda mi fantastično i poželim ju odmah isprobati ;) mi često jedemo meso i voće. baš se spremam napraviti chutney od bresaka sad dok im je još sezona i napraviti kao zimnicu. chutney od managa je već spreman, recimo ;)

Andrea said...

Ha, ha, oduševila sam se količniom telepatije među nama jer Monika priča o chutneyu od breskvi, a ja se upravo spremam kuhati isti od šljiva. :)
Mi oboje volimo voćno-mesne kombinacije i ovo bi nam se bez sumnje svidjelo. :)

J e l e n a said...

Mesno voćne kombinacije su fantastične, ali zahtevaju veće kulinarsko umeće jer nis sve breskve iste kiselosti i slatkoće. Odličan recept! 5+ za kuvaricu!

JA U KUHINJI... said...

@cosmo nisam bila na 20-to godisnjici mature i ne nameravam da idem (sledece je godine) ovo je bio neki totalno slucajni susret iz totalno druge price (ne skolske) a sto se tice hrane deca su, naravno, jela nesto drugo a to su spagete u bolonjeze sosu a Mi smo uzivali u ovoj "egzotici"

@ Majo, Majo... Menjamo se mi stalno i nadam se na bolje i sta da ti kazem nikada se nebi vracala u taj period pre 20 godina ma kako mladja i "lepsa" tada bila :)

@ Casa de vainilla i ja sam ideju za ovo jelo svojevremeno videla na TV-u pa sam sad malo googlala i nesto sebi pristupacno napravila... I da i moj dragi je i vise nego zainteresovan za ovakve i slicne varijante hrane :)

@ Monika dok sam pekla ove breskvice mislila sam na tebi i tvoj fantastican recept i ocaravajuce fotke istih...

@ Andrea :) probaj slobodno, mislim da ce vam se svideti :)

JA U KUHINJI... said...

@ Jelena upravu si, zato sam ja napisala da ide jedna prezrela, slatka breska... Ako je kiselija pred kraj kuvanja se moze dodati malo secera i doterati ukus... Na kraju krajeva uvek male nijanse u dodatku zacina daju onu krajnju notu svakom jelu a to je sve stvar ukusa...

jasna varcakovic said...

...i znanja, smjelosti, zelje za spoznajom neceg novog - ako se usudim dodati!
Na neke stvari se usudite/volite tek kasnije u svom zivotu...
Trebalo mi je 40 godina da zavolim chokoladu - vjerovali ili ne ( samo onu tamnu sa 65% kakaa)

Post a Comment