Mahune graška i file sa pomorandžom

Nisam ni znala da se mahune graška jedu... ali sam ih dobila zajedno sa receptom šta i kako... u receptu je pisalo da ide 150 g putera i da ide kora pomorandže i beli luk... I sad tih 150 g putera odmah su odpali iz varijante ali mi se narandža svidela kao ideja... A i pošto sam se dokopala malo sveže žalfije ideja za ručak je bila rođena :). I mogu vam reći da mi je ovaj grašak savršen a i sve skupa bilo je mmmm...



Potrebno je:

1 veliki svinjski file

za marinadu:
sok od jedne pomorandže i pulpa
1 kašičica senfa
3 kašike worcestershire sauce-a
50 ml maslinovog ulja
1 čen protišnjenog belog luka
6-7 listića sveže žalfije sitno seckano


za mahune od graška:
500 g mahuna mladog graška
30 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
sok jedne pomorandže
1 kašičica meda
malo soli


i još:
50 g badema u listićima
par koluta pomorandže
tost hleb


Način pripreme:
Meso sam odvojila od žilica, isekla na šnicle debele par centimetara i stavila u marinadu koju sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke iz marinade. Ostavila sam da stoji u frižideru par sati.


Mladi grašak sam očistila i kuvala u slanoj, ključaloj, vodi par minuta tj. dok nije omekšao a onda sam izvadila, prelila ledenom vodom i dobro ocedila.


Na grill tiganju sam pekla meso po par minuta sa svake strane (jer volimo malo življe) i stavila sam ga na tost hleb a onda tek posolila. Onda sam stavila kolutove pomorandže i pržila ih po minut sa svake strane pa stavila preko mesa i posula pečenim listićima badema.


Na malo maslinovog ulja stavila sam protišnjen beli luk, sok od pomorandže, kašičicu meda i na umerenoj vatri kuvala dok sos nije krenuo da se zgušnjava a onda dodala grašak, sve fino pomešala, malo posolila, posula bademima i servirala uz meso.


7 comments:

Federica Simoni said...

foto e ricetta super!complimenti!!!

Unknown said...

Prekrasno i zanimljivo!

Casa de vainilla said...

Moram priznati da takvih mahuna ovde ima u svakoj prodavnici i vidim da ih ljudi kupuju "ko ludi" ali ja ih jos nisam probala... Ovaj receptic zvuci jako fino!!!

Andrea said...

Kombinacija zvuči i izgleda jako, jako ukusno. Ovo je baš po mom ukusu i obavezno moram isprobati. :)

Miodrag Surac said...

Vrlo ukusno...

Josipa said...

super kombinacija! nedavno sam gledala epizodu jamie at home peas and broadbeans i saznala da se mahune graška mogu jesti što mi je bilo iznenađujuće :)

Branka - byB said...

za ovu kombinaciju nisam još čula niti se sa njom susrela. Jako zanimljivo i izgleda odlično ! Super si pripremila i jako lijepo prezentirala !

Post a Comment