Integralna pizza sa povrćem

U poslednje vreme nam jako prijaju neke zdravije varijante pizza ako se to više uopšte tako zove. Ovde sam brašno malo obogatila integralnom verzijom a povrće iskoristila ono koje sam imala i dobila sam jako ukusan zalogaj... Dole fina hrskava, tanka, korica a gore fino sočno povrće... Za nas savršeno... Ko voli može pred kraj staviti malo mozzarelle od gore ali i ovako je bilo super...



Potrebno je:
(za 2 osobe)
za testo:
150 g integralnog brašna
150 g mekog, belog, brašna
5 g suvog kvasca (pola kesice)
1 ravna kašičica smeđeg šećera
160 ml tople vode
3 kašike maslinovog ulja
pola ravne kašičice soli


za umak umesto paradajza:
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veća tikvica
malo maslinovog ulja
malo soli


za nadev:
1 paprika
1 veći paradajz
200-300 g šampinjona
10-ak zelenih maslina
suvi origano
sveži bosiljak


Način pripreme:
U činiju za mešanje sam stavila obe vrste brašna i so pa fino promešala. U šoljici sam u međuvremenu razmutila kvasac sa malo šećera i tople vode (od onih 160 ml). Kada je kvasac krenuo da radi sipala sam ga u brašno zajedno sa maslinovim uljem i ostatkom tople vode. Zamesila sam glatko testo i ostavila ga da naraste. (Zavisno od vrste brašna možda će vam trebati malo više-manje vode).


Tikvicu sam narendala, posolila i ostavila malo da odstoji. Za to vreme sam na malo maslinovog ulja prodinstala sitno seckan crni luk, dodala onda i beli a onda i oceđene tikvice. Dinstala sam 15-ak minuta tj. dok nisu omekšale i dok nije isparila sva tečnost. (bitno je da tokom pečenja kasnije povrće pusti što manje tečnosti da bi pizza bila fino hrskava).


I znači testo sam razvaljala na dva pravougaonika dimenzija po pola pleha, stavila testo u pleh na papir za pečenje a onda raspodelila tikvice na testo (kao što to obično činimo sa nekim tipom paradajz sosa) i od gore sam onda ređala tanko seckanu papriku, paradajz, pečurke... stavila po koju maslinu tu i tamo i išlo je u rernu na 250 stepeni na nekih 20-25 minuta tj. dok testo nije fino porumenelo.


Izvadila sam pizze iz rerne posula solju, origanom i malo porskala maslinovim uljem te servirala uz koji listić svežeg bosiljka...


Ovaj recept je jedna od mojih ulaznica za ovaj krug igrice ajme' koliko nas je, koju je pokrenula monsoon, a čija je ovomesečna domaćica DajanaD sa temom tikvice...


11 comments:

Наташа said...

E ovo mnogo volem!!! Odlične su mi ove "zdrave" pizze iako moram priznati da se meni više sviđaju sa mocarelom. Oko tog "nezdravog" dodatka neću nikakve rasprave, jer ne odustajem! :P :)))))

Nevena Buljan said...

ma savršena pizza! Onako prava ljetna, ne treba joj niš više.još na plažu odnijeti pa guštati :DDD

Dilajla said...

Zakon,jako fino a sad ima i povrća koje treba iskoristiti.

Dajana said...

Fantastična je, ja bih isto najradije pravila uvijek ovako, mislim da bi dobro išlo staviti i malo fete.

ROTKVICA said...

Uh što bi mi leglo jedno prače, evo na poslu svi crkavamo od gladi niko neće po doručak :)))).

Prelepo izgleda.

Andrea said...

U zadnje vrijeme radim samo ovakve zdrave pizze, bez sira i bez mesa. Ja ih obožavam, a ni dragi se ne buni. Jako mi se sviđaju ove tvoje integralne, sigurno ću ih isprobati. :)

Casa de vainilla said...

Odlicna pizza... na ovim vrucinama idealan obrok :)

Federica Simoni said...

ottima la pizza integrale!complimenti!!

Nela said...

Mmm bas mi se svidja!!!

Ovo moram da pravim! Ali ne mijenjam podlogu od paradajza :)
Bas se pitam kako ce moj dragi da reaguje na ovu "zdravu" komponentu od integralnog brasna! Nekako sam ga navikla na integralni oriz (cak ga i voli), ali integralnu pastu nikako! Integralna pizza je odlicna ideja ;) A mozzarelu cu da stavim samo na njegovu stranu :))

fimere said...

je met moi aussi très souvent des légumes sur ma pizza je trouve ça excellent au goût
bonne journée

Branka - byB said...

obožavam pizzu i stalno sam u potrazi za nekom zdravijom varijantom. Ova mi se čini odlična i takva i je ! jako dobro iskombinirana i uz to izgleda jako lijepo i dobro. Super dobro došao recept !!

Post a Comment