Luk u glavnoj ulozi

Luk je česta namirnica na našim trpezama... Mnogo jela počinje tako što se na malo ulja prodinsta sitno seckan luk... ali nisam ga oduvek koristila kao "glavni sastojak" u jelu... Evo ipak par receptića gde se sve vrti oko njega...



CVET OD LUKA


Potrebno je:

1 velika glavica luka

par kašika brašna
so, biber
malo origana
ljuta mlevena paprika
malo majorana

1 jaje
malo mleka

ulje za prženje


za umak:
2 kašike majoneza
2 kašike pavlake
1 kašika kečapa
1 kašika woncester sosa
malo bibera
malo mlevene paprike
soli

Način pripreme:
Luk sam oljuštiti od spoljnih, suvih listova, vrh malo isekla i onda zasecala na 16 delova krenuvši od korena (5 mm dalje)(mislim da se sve mnogo bolje vidi na sličici)... Polako sam “rascvetala” cvet.


U jedan tanjir sam pomešala brašno i ostale "suve" sastojke a u drugi jaje i mleko. Prvo sam "cvet" stavila u brašno i dobro ga posula, zatim ga dobro prelila jajima pa opet posula brašnom.


Pržila sam ga u dubokom ulju prvo stranom cveta na dole a onda i drugom po par minuta. Stavila sam ga na papir za upijanje a zatim služila sa umakom koji sam napravila tako što sam sve sastojke za umaka pomešala.


POHOVANI LUK (recept sam isprobala od mure)

onion rings



Potrebno je:

3 veće glavice crvenog luka
1 jaje
malo prezle
malo brašna
malo palente
so
malo mleka
ulje za prženje


za umak: (koji sam videla kod milicze pod slikom)
4 kašike kečapa
2 kašike majoneza
2 kašike ulja
1 kašičica senfa
0,3 dl belog vina



Način pripreme:

Luk sam očistila i isekla na krugove debljine oko 6-7 mm. Vadila sam po dva kruga spojena… potapala 15-ak minuta u mleko (ako je jako ljut) a onda valjala u brašno-jaja-prezle+palentu i pekla u ulju, ocedila na papiru za upijanje viška masnoće i služila s odgovarajućim umakom koji sam napravila tako što sam sve sastojke za umaka pomešala.


PEČENI CRVENI LUK


Potrebno je:


4 velika crvena luka
2 čena belog luka
pola veze peršuna
maslinovo ulje
so

Način pripreme:

Luk sam očistila i isekla na krugove debljine prsta. Premazala sam ih mešavinom maslinovog ulja, belog luka, peršuna, posolila i ređala u pleh na papir za pečenje.
Pekla sam u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40-ak minuta.
Super ide kao prilog na neko meso ili kao deo toplih predjela, ili sa feta sirom ili kao deo "kule" od povrća čiji recept sledi...




Potrebno je:

4 tortilje
1 veliki patlidžan
2 velika crvena luka
2 veća paradajza
150 g feta sira
100 ml maslinovog ulja
4 čena belog luka
1 veza peršuna
so


Način pripreme:
U elektičnoj seckalici iseckala sam peršun i beli luk pa prebacila u šoljicu sa maslinovim uljem i ostavila neko vreme da ulje poprimi aromu svih sastojaka.
Patlidžan sam isekla na krugove debljine prsta (ne guliti), posolila i ostavila da odstoje i puste gorčnu a zatim ih dobro ocedila. Luk i paradajz takođe sam isekla na krugove debljine prsta.
Od tortilja sam čašom vadila krugove približno veličine povrća. Svako parče tortilje četkicom sam premazala začinjenim uljem i pekla u plehu obloženom papirom za pečenje oko 5-10 minuta na 250 stepeni.


Zatim sam izvadila “čips” a u pleh poređala luk i patlidžan takođe premazane začinskim uljem (luk sam jos malo dosolila). Pekla sam oko 30 minuta tj. dok patlidžan fino nije omekšao i porumeneo. Patlidžan je malo pre bio gotov pa sam ga izvadila i na njegovo mesto stavila paradajz (takodje premazan uljem). Nastavila sam sa pečenjem i od prilike kad je luk bio gotov bio je i paradajz.


Na tanjir za služenje stavljala sam kolut patlidzana, list fete, čips od tortilje, kolut luka, list fete, čips , kolut paradajza… I tako sam pravila male “kule” dok sam imala sastojaka.


15 comments:

Nevena Buljan said...

sve je fenomenalno i baš zanimljivo, a najviše me se dojmio ovaj onion rings, sestra mi je taj recept spomenula puno puta i baš me pitala da joj napravim jednom.. sad ga komotno mogu napraviti jer ako nečega uvijek imam doma, to je luk :))))

Dunja said...

Odličan post, drago mi je da si predstavila luk u glavnoj ulozi, jer je nepravedno zapostavljen. Obožavam luk u svim kombinacijama, a predstavila si i neke verzije koje su mi bile nepoznate.

Lulu said...

Mmmm everything looks so delicious and beautiful!

Alanvla said...

Ovi lučasti prstenovi su super, a ni kula ne zaostaje pogotovo sad pred sezonu-super!
A baš sam nedavno razmišljala da testiram nepca moga puža onion ringovima! Tako da je ovo došlo kao poručeno! Hvala!

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Meni je pohovani luk super fora. Uopšte se ne primeti da je to luk kada se jede. Inače volim crnu luk, i mogu da ga jedem i kao jabuku :)
Sviđaju mi se tvoji recepti koje si nam postavila, moraću da isprobam.

Andrea said...

Često pomislim da ja bez luka ništa ne bi mogla skuhati. Kod mene sve počinje s njim. :)
Jako mi se sviđa i luk u glavnoj ulozi, a najviše me dojmio ovaj cvijet od luka. Mislim da bi moj dragi pao na pod od sreće kad bi mu to servirala. :)

maxi said...

Baš si bila vredna. Meni je najfascinantniji ovaj rascvetali luk, odlična ideja i možda ću isprobati (ovo ne zato što se premišljam da li treba, nego zato što nemam vremena ni za šta).

Tadeja said...

Uhhhhh, koliko varijacija sa lukom. Ja luk jako volim. Zadnje ograde koje sam imala su pale nakon što sam napravila Selminu sogan dolmu. Jako volim i pržene kolutiće luka na krem juhama od sira ili šampinjona.
Cvijet mi je jako zanimljiv i zvuči ukusno i moram obavezno probati.

Unknown said...

Koja savršena ideja! Ne znam što mi je bolje?! Svaka čast!

Наташа said...

Aj maslinčice, onaj cvijet od luka mi je baš super! Volim i pohovane prstenove od luka, a volim još i dooobro ispržene kolutove luka na malo maslinovog ulja. To mi je jedan od dražih roštilj-priloga :)

cosmo2503 said...

U svakoj kombinaciji u kojoj si ga napravila mi je neodoljiv i ne znam koji bi prije odabrala. Dođe kao neki "finger food" pa bi probala svaki.

Federica Simoni said...

mmmmmmmmmmmmmm...che delizia!!! complimenti!

Branka - byB said...

Odlično izgleda sve ovo od luka, maštovito i lijepo pripremljeno. Nisam preveliki ljubitelj luka ali za "onion rings" sam uvijek spremna, ovi kod tebe mi super izgledaju !!

Miodrag Surac said...

Vrlo dobra ideja...

Sanja said...

I kod mene uvijek u kuci ima luka i to u velikim kolicinama. Mislim da ne postoji slano jelo koje ja napravim a da ne stavim luka.
Ovaj cvjetic mi je neodoljiv.

Post a Comment