Korpice u dve varijante...

Pošto je sezona mladog luka rešila sam staviti dva ranija recepta na tu temu. Tada još nisam imala kalup za muffins a želela sam praviti korpice pa sam se snalazila sa onim što imam...




Potrebno je:
za 6 korpica prečnika 9 cm

za testo:
200 g integralnog pšeničnog brašna
3 kašike lana
100 g putera
1-3 kašike jogurta
malo morske soli

za fil:
6 veza mladog luka (po 4 u vezici)
200 ml milerama
1 veliko jaje (ili 2 mala)
malo maslinovog ulja
malo morske soli
50-ak g čajne kobasice


Način pripreme:
Brašno sam pomešala sa samlevenim lanom, dodala so i omekšali puter pa mešala dok se nije dobila homogena smesa. (Ako je suviše sipkavo dodavati jednu po jednu kašiku jogurta, i mesiti dalje, dok se ne dobije homogena smesa). Umotala sam testo u foliju i malo ostavila da se odmori.
Mladi luk isekla sam na ukose “krugove”, posolila, prelila sa malo maslinovog ulja i ostavla da odstoji 10-15 minuta a onda prodinstala na umerenoj vatri dok nije omekšao. Ostavila sam ga da se prohladi.


U mileram sam dodala jaje, so… a zatim i luk…pa sve lepo izmešala.
Posudice za korpice obložila sam papirom za pečenje a zatim i testom, izbockala viljuškom i napunila filom (ali ne baš do vrha jer kasnije tokom pečenja jako naraste pa kasnije splasne).


Čajnu sam isekla na krugove, pa na polovine i u svaku korpicu stavila po 4 parčeta…
Pekla sam na 200 stepeni oko 30 minuta tj. dok fino nije porumenelo.
Izvadila sam korpice iz kalupića na tanjir za serviranje i služila sa mladim lukom…


Ako radite u kalupu za muffins ova količina je taman za jedan pleh tj. 12 korpica, biće malo manje ali ne mari. A može se raditi i kao jedan veliki tart... već po želji.



Potrebno je:
za 4 korpice prečnika 9 cm

za testo:
100 g integralnog brašna
20 g mekog brašna
20 g mlevenih semena suncokreta
80 g svežeg kravljeg sira
3 kašike nerafinisanog suncokretovog ulja
2 kašike vode
malo morske soli


za fil od povrća:
pola cveta brokule
1 manja tikvica
200-300 g šampinjona
2 mlada bela luka
malo maslinovog ulja
morska so
suvi bosiljak, majoran, peršun…
4 lista bečke salame

za umak:
1 jaje
2 pune kašike milerama
malo soli

i još:
pola kugle mozzarelle


Način pripreme:
Pomešala sam obe vrste brašna, mleveni suncokret i so… pa u to dodala gnječeni sir i rukama krenula sa mešenjem… dodala ulje… i koliko treba vode da se dobije kompaktna masa (da više ne bude sipkavo i da se ne raspada), meni je trebalo 2 kašike ledene vode… Uvila sam testo u foliju i ostavila u frižideru na neko vreme.


Na maslinovom ulju prodinstala sam seckan beli luk, dodala zatim tikvice sečene na kockice i malo kasnije šampinjone sitno seckane. Dinstala sam dok povrće nije omekšalo i tečnost isparila. Začinila sam solju, biberom, bosiljkom, majoranom…
Testo sam raspodelila po kalupima (moji su bili veliki, prečnika 10 cm) obloženih papirom za pečenje… Izbockala sam viljuškom i pekla 10-15 minuta na 200 stepeni (dok nije bilo polu gotovo). Izvadila sam ga i punila na sledeći način:


Na dno svake korpice stavila sam malo fila i malo umaka, zatim šunku (unakrsno zasečenu ), pa po list mozzarelle, onda ide opet fil pa sam sve zalila sa umakom i onda od gore stavila po par malih cvetića (prethodno 3 minuta kuvane i ohladjene) brokule...


Opet sam sve stavila u rernu na 200 stepeni oko 30-ak minuta s tim da par minuta pred kraj u svaku korpicu ide po još jedan list mozzarelle tek toliko da se rastopi preko svega…


Servirala sam odmah… Svaku korpicu stavljala sam na list bečke salame (jer ima taj “cvetast” oblik), a pored sam stavila malo kuvane brokule (koja mi je preostala) i ispohovala sam mladi luk pride ... Nama je to bio ručak a ako se korpice rade u kalupu za muffine manje su i mogu biti fino predjelo a može se naravno raditi i veliki tart...

15 comments:

Iva Messy said...

stvarno izgleda predobro!

Laka kuharica said...

Korpice su krasne, zanima me šta si ustvari koristila kao kalup? Mislim, kalupi za muffine su o.k., ali ovo je baš super. Isto tako, sviđa mi se ova "integralna" varijanta tijesta i sigurno ću ih raditi.

JA U KUHINJI... said...

Koristila sam neke vatrostalne posudile... malo se vidi na slikama pripreme...

Dunja said...

Inspirativno i prekrasno, spremno za puno varijacija. Odlično Maslinka.

Nada said...

Jako volim te mini slane,ali i slatke tortice..Obje ove tvoje varijante mi se sviđaju...Odlično!

fimere said...

très originale et surement très goûteux, j'adore
bonne journée

Tadeja said...

Ti si stvarno meštar od korpica. Trebala bi sve te varijante pod poseban tag ili nekako odvojiti, Mislim da ih nitko nema toliko, a ne znam koja kombinacija mi je bolja! :)

cosmo2503 said...

Slažem se sa Tadejom, stvarno si nenadmašna u kreiranju ovih prekrasnih maštovitih korpica.
Obje varijante koje si nam sada predstavila su mi divne,ali i sve koje si ranije predstavljala. stvarno su užitak za vidjeti i jesti.

Branka - byB said...

Izvrsne korpice !! I jako lijepo i efektno izgledaju, Moj izbor je varijanta 2 - korpice sa povrćem , baš mi se sviđaju !

Unknown said...

Kako maštovito i zanimljivo. Obje varijante su mi izvrsne! Baš su mičarobne ove tvoje korpice!

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage moje...
Tadeja imam tag korpice tako da su manje vise grupisane :)
Cosmo ove korpice su bile prve varijante a kasnije kada sam nabavila kalupe masta je radila svasta :)

Наташа said...

Ne zna čovjek koje su mu bolje; ove prve ili ove druge ili obje? :) Maštoviti, vjerujem jako ukusni i nadasve zdravi! :)

Andrea said...

Obožavam ovakve stvari!
Prekrasne su mi ove tvoje kombinacije. :)

Nevena Buljan said...

ma tortice su odlične i nadjev je savršen u obje kombinacije.. btw. napravila sam na 1. maj kukuruzne pite sa šparogama a kao baza recept sam uzela tvoj kukuruzni kiš sa rokulom :D.. ma bilo je jako fino, budem stavila post i fotke.. :))

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Joj, ovo mi se baš jako sviđa!

Post a Comment