Karfiol sa susamom

Opet sam se prejedala proteklih dana... Ništa slatko ni "konkretno" mi ne prija ali za ovakve stvarčice sam uvek...



Potrebno je:


1 srednja glavica karfiola
3 crvena krompira srednje veličine
200 ml grašna
1 veliki praziluk
2 čena belog luka
pola veze peršun lista
par kašika integralnog susama
maslinovo ulje
morska so


Način pripreme:
Karfiol sam isekla na manje cvetove, krompir na kockice i kuvala posebno po 10-ak minuta u slanoj, ključaloj vodi (dok taman nije omekšalo). Grašak sam kuvala u ključaloj vodi bez soli oko 5 minuta (dok nije omekšao, a bez soli zato što se grašak pre i bolje skuva kada nema dodatak soli).


Na malo maslinovog ulja prodinstala sam praziluk seckan na kolutove a onda dodala karfiol. Promešala sam, posolila i dinstala par minuta pa dodala krompir i grašak. Sve sam opet promešala, dodala sitno seckan beli luk i peršunov list, dinstala minut i sklonila s vatre.


Sipala sam u činiju za serviranje, obilato posula pečenim susamom i dodala još malo maslinovog ulja.


Može se jesti toplo kao prilog ili hladno kao salata. Ako se jede hladno kao salata može se dodati i malo limunovog soka. A može se dodati i koje bareno jaje ako vam je ostalo od Uskrsa i ako vam se već nisu smučila ;)

19 comments:

Vali said...

Odlično! Fino i zdravo, sve volim!

Laka kuharica said...

Jako volim karfiol u svim varijantama, a ova je odlična. Baš ovih dana tražim karfiol i kao da je u zemlju propao, ne znam šta se događa, zašto ga nema u dućanima (na plac ne idem).

Monika said...

Ovo bi i meni prijalo nakon ove blagdanske žderačine :)

Aleksandra said...

divan i lagan obrok :)

Branka - byB said...

odličan obrok za ovo vrijeme a posebno nakon blagdanskog prejedanja. Sviđa mi se kombinacija sastojaka i kako je pripremljeno. Slike su ti prekrasne, prave proljetne :). Super !

Jafi said...

Lagano i ukusno!!

Unknown said...

I ja sam za ovakve stvrčice uvijek.... Izvrsno!

cosmo2503 said...

Ovo je lijepo, lagano i zdravo. Tako mi se dopada tvoja kuhinja i ono čemu se posebno divim je da si i kod djece stvorila naviku da jedu zdravu hranu.

JA U KUHINJI... said...

Joj Cosmo sad koliko moja deca jedu zdrave hrane vrlo je diskutabilno ali trudim se... ne jedu oni sve sto ja ovde objavim ali opet sav moj trud ode u vetar kad odu kod baba i deda i u danu pojedu po 150-200 g cokolade :( ali ja tu vec ne mogu nista osim da se nerviram... Cinjenica je ipak da imaju mogucnost da gledaju nas kako jedemo laganije i da sami odluce sta i kako oni da rade...Ali ako im se da mogucnost da se prejedu sra** to ce i uraditi dok ne puknu...:(

Federica Simoni said...

mmmmmmmmmmm.....che buono!

Andrea said...

Upravo i ja kuham ručak za sutra na bazi povrća (u mom slučaju je brokula). Nisam se prejala za ove blagdane ali kod mene se već nazire sindrom kroničnog dugogodišnjeg prežderavanja pa mi paše samo lešo povrće. :)
Ovaj recept mi se naravno jako sviđa pošto apsolutno sve namirnice volim. :)

maxi said...

Da, ovo odlično zvuči. Ja sam uvek lenja da stavljam na karfiol bilo šta sem limuna i maslinovog ulja. Svakako ću probati ovu tvoju varijantu, doduše možda izbacim krompir (nisam neki ljubitelj). Hvala na ideji!

Maja said...

Baš si napravila dobar miks povrća. Sve je blagoi odmjereno, a mogu samo zamisliti kako pečeni susam obogati ukus!

cosmo2503 said...

Draga Olivera, već si mi malo nabila komplekse da ti djeca jedu samo zdravu hranu. Opet, čokolada koju pojedu kod dede i bake je bolja od hamburgera, hrenovki i prženog krumpira.
dobro je da ti njima stvaraš naviku i da imaju zdrave obroke, jer većina ljudi koje poznajem ide linijom manjeg otpora, pa da bi djeca uopće htjela jesti pripremaju brzu i nezdravu hranu ili još gore naručuju fast food u kuću.

Snjezana said...

ovakve stvari obozavam. sto vise vrsta povrca to bolje. mogla bih zivjeti na tome.:)

Nada said...

Jako dobro izgleda i zvuči, sezam sigurno daje onaj poseban šmek...Fino!

Sanja said...

Fino i lagano. Obozavam ove tvoje "blage" priloge koji cesto zauzmu i mjesto glavnog jela :-)

Tadeja said...

Prodano!!! :) Jako mi se sviđa. Radim obavezno ovaj tjedan i javim! :)

Dajana said...

Divna ti je ova salatica, sezam obožavam kao dodatak. Izvrsno.

Post a Comment