Falafel (polpete od leblebije)

Posle hummusa morala sam napraviti i falafel... Sastojci gotovo isti ali konačan rezultat prilično različit. Doduše kada sam prvi put pravila ove polpete koristila sam kuvanu leblebiju i jako fino je samlela (kao za hummus) i krajnjim rezultatom nisam bila zadovoljna jer su se prilično raspadale... Sada sam uradila par izmena, leblebija se ne kuva i krajnji rezultat me baš oduševio.
Služila sam ih u pita hlebu koji sam pravila po receptu sa bloga Voće i povrće (Andrea veliko hvala na ovom receptu) ali da krenem redom...



Potrebno je:
(za 2 osobe)

200 g suve leblebije (slanutka)
2 mlada crna luka
1 čen belog luka
šaka peršun lista
1 ravna kašičica ljute mlevene paprike
1/2 kašičice coriandera
1/2 kašičice cumina
soli po ukusu (oko 1 ravne kašičice)
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike brašna
4 kašike maslinovog ulja
po potrebi par kašika vode

ulje za prženje



za umak:

1 kašika tahinija
200 g kisele pavlake
malo limunovog soka
izgnječen čen belog luka
malo suvog peršun lista

i još:

4 pita hleba
1 zelena salata začinjena solju, maslinovim uljem i vinegarom
mini paradajz



Način pripreme:
Leblebiju sam prelila vodom, stavila kašičicu sode bikarbone i ostanila 24 sata da stoji. Sledećeg dana sam je isprala, rukama trljala među dlanovima da skinem spoljnu kožicu a onda ostavila da se dobro ocedi pa izmiksala u električnoj seckalici. Dobila sam fino mrvavu masu... ne onako skroz glatku već jako sitno-sitno seckanu.


Izvadila sam leblebiju u činiju a u seckalicu stavila mladi luk, beli luk, peršun list i sve fino smiksala pa dodala leblebiji. Sve sam promešala pa dodala so, ljutu papriku, corijander, cumin i maslinovo ulje. Opet je sledilo mešanje a onda pošto je sve bilo prilično mrvavo dodala sam par kašika vode i 2 kašike brašna. Ostavila sam smesu pola sata da "odmori" a onda pravila polpete i pržila na malo ulja.


Što se tiče pita hleba neću davati recept jer sam se držala onog sa bloga Voće i povrće samo bi dodala da mi se u početku nisu naduvavali i bila sam :( a onda sam malo deblje ostavila i eto ga... znači ne treba baš-baš tanko već oko 5 mm i malo više...


I znači onda sam pita hleb sekla na pola, u svaki "džep" stavila po malo začinjene salate, polpetu a od gore umak... i uživanje je moglo da počne... A da, za umak sam pomešala sve sastojke koje idu u umak :)

A evo i par sličica tih prvih polpeta gde je smesa bila mnogo glatkija ali se sve teško držalo na okupu...


Brzinom svetlosti isprobano od strane Nataše tj. Gastro fusion :)

29 comments:

Наташа said...

Hommos mi je zakon, a nikada nisam pravila falafel. I baš kada sam pomislila da već danas mogu da nam budu ručak jer već imam kuhanu leblebiju, eto ti (ne)sreće! :)
Ovo obavezno probam i javim utiske :)

Monika said...

baš sam ovih dana pretraživala recepte za falafel i planirala ga napraviti, kad eto tebe! :D telepatija. sjajno izgleda i obavezno ću ga isprobati. super ideja da ga poslužiš u pita kruhu.

Laka kuharica said...

Strašno volim falafel i najbolji sam jela u Jerusalemu, pa sam i sama radila (vidi:http://lakakuharica.blogspot.com/2009/12/falafelasticni-sendvici.html). Nisam probala kao polpete, ali sve je manje više isto, zar ne?

maxi said...

Ja imam problem - obožavam falafel, a moj muž ga ne voli. Verovatno zbog kumina. Nekako mi glupo da ga pravim samo za sebe.

Sandy said...

Lijepo ti izgledaju :) i ja sam jucer napravila falafel, samo sam ja napravila sa bobom i slanutkom, i ne dodajem maslinovo ulje u smjesu. onda kad ih przis bas se napuhnu i super ispadnu. Mozes pogledati i moj recept i sliku na:
http://www.coolinarika.com/recept/kuglice-od-boba-i-slanutka-falafel

Svaka cast na pite i sve! lijepo je ispalo :) prekrasno!

cosmo2503 said...

Obožavam falafel i inače bliskoistočnu kuhinju. Ja obično oblikujem kuglice, mada je mnogo praktičnije oblikovati polpetice. Super izgleda i sviđa mi se serviranje.

supermama said...

prefino, prelijepo izgleda ja bi to ...nego dali je leblebija isto sto i slanutak

fimere said...

c'est une recette remplie de bonnes saveurs et tes photos sont magnifiques, bravo c'est parfait
bonne journée

Unknown said...

Uh, i ja ću ovo morati isprobati. Baš mi se sviđaju,fino ću pokupiti sva vaša iskustva i još u ovom kruhiću... savršeno. Volim strašno bliskoistočnjačku kuhinju.

Наташа said...

Samo da znaš da sam ih napravila! :)))))))
http://north-gastrofusion.blogspot.com/2010/04/falafel.html

Odlično! :)

JA U KUHINJI... said...

supermama da, da... leblebija je slanutak...

Nataša ti si čudo :), super su ti ispale...

Наташа said...

Brzi Gonzales! :D

Josipa said...

ovo ti izgleda fenomenalno! boje su me oduševile, a sad sam jako gladna :)) nisam znala što je to leblebija, ali sad vidim u komentarima :) obožavam slanutak :)

Tadeja said...

Stvarno izgleda odlično! Kako sam ja mesojed, rijetko posežem za jelima koja "glume" meso, ali taj falafel sam probala u restoranu i svidio mi se i već je netko bio objavio recept( Vali, mislim) i spemam se i ja već neko vrijeme probati, jer slanutak volim, ali nikako da dođe na red. Da ne piše dalo bi me se prevariti da je pljeskavica! Odlično! :)

Andrea said...

Obožavam arapsku kuhinju, a falafel tu zauzima posebno mjesto. To je zbilja izvrsno jelo. :)
Drago mi je da si zadovoljna receptom za pite, zbilja su ti krasno ispale. :)
Sve izgleda divno i jako, jako ukusno. :)

supermama said...

pita bred ispecen sinoc, slanutak se od sinoc kvasi...rucak jos malo pa gotov....jedva cekam da isprobam

JA U KUHINJI... said...

supermama i ja jedva cekam da cujem rezultat i utiske :)

Mare said...

na slikama izgledaju bas kako trebaju :), a i pite su ti super ispale.
i ja sam ih pravila kao kuglice i to male. bas zato sto je bilo tesko napraviti tijesto tako da se sve odmah ne raspadne. ima par trikova za to a jedan je cuvanje smjese u frizideru prije nego se oblikuju kuglice ili cuvanje kuglica u frizideru pa onda pecenje. treba jako polako staviti u vruce ulje da uspiju.

Branka - byB said...

odlično izgleda ! volim ovakva jela i recept je super . Ti si sve skupa jako dobro napravila a posluživanje je odlično !!. Sviđa mi se !!

jubistacha said...

Samo da se javim, imaš nagradu na mom blogu pa pogledaj kada stigneš.

Nevena Buljan said...

falafel sam na ovaj isti način složen u sendviču i s ovakvim umakom probala u jednom vege restoranu u Rijeci, moram priznati da mi je malo teško bilo palo, ali je bilo jako jako fino.. i ja falafel dugo namjeravam napraviti pa nikako..kad ga budem radila poslužiti ću se tvojim receptom! :D

Sanja said...

Ovo je jaaaako fino. Pa jos sa "pita" hljebom.
Eh, sad se i meni pravi.
Slike su prelijepe.

Željka said...

Prvo su me privukle slike, a onda i recept:) Nekako cela kompozicija nosi dobru energiju i poruku:)Bravo!!!

Anonymous said...

Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?

Dex said...

Ja zivim u Egiptu, ne znam kako pravite falafel tj. tameju s lebebijama i kakvog je ukusa ali mi odnosno arapi za to koriste Madshush, to je lomljeno zrno koje najvise lici na pasulj, ali leblebija sigurno nije... nisam siguran kakvog ukusa je sa leblebijama ali posto ovo ne moze da se nadje tako lako u evropi, snasliste se sa zamenom...:-)

jure said...

Madshush he suhi bob na nasem ili fava bean na engleskom pa pogledajte na google images.

Milin Kuvar said...

Super je ovo, sad sam ga pravila za ručak i fino se naručkala :)

Mima said...

eh da sam ranije znala za tvoj recept za polpete, ja sam isto tako kuvala leblebiju i raspadale mi se pri pečenju, sledeći put nekuvam nadam se da će biti ok.

Anonymous said...

fino pašu uz hladnu šalšu od tivica (na masl,ulju dosta luka /da se zazlati,sitno svježe paprike,tiice na kockice,pomidori na šnitice,češnjak,peršin,sol,papar,pokolopiti i neka se pirja 15-tak min)

Post a Comment