Apri-li-li-li...

Na današnji dan pre 9 godina kada je moj dragi svojim (i mojim) roditeljima rekao da su (po prvi put) postali babe i dede mislili su da je to prvoaprilska šala... i teško ih je ubedio da su zaista dobili novu "funkciju" tj. "titulu"...
I jeste da sam totalni anti-talenat za pravljenje torti i jeste da ih pravim 2 puta godišnje i jeste da dam celu sebe ali, ali, ali...Uvek se razočaram krajnjim rezultatom...
Torte koje su obložene fondantom su mi prelepe i sve je to lepo i fino ali kad pomislim da trebam staviti oko 1/2 kg šećera više eto tek tako... i posle pojesti...Uh... Ukrašavanje sa kremom koja u osnovi ima "tonu" maslaca isto me tera na uftanje... farbe i veštačke boje takođe... I zato sam ja ovo svoje "čudo" ukrasila ružama od čokolade koje sam sama napravila i seckanim bademima... Nije neka lepota da padneš u nesvest ali barem nema suvišnih "stvari" (dovoljno je i ovih 250 g putera i ne znam koliko šećera i....), barem sam se trudila i barem sam je naravila od srca sa puno ljubavi za našu dragu slatkicu...



Potrebno je:

za kore 2x po:
4 belance
4 kašike prah šećera
130 g mlevenih oraha



za fil:

I deo:
8 žumanca
8 kašika šećera
60 g tamne čokolade
125 g putera


II deo:
2 žumanca
2 kašike gustina
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
250 ml čokoladnog mleka
125 g putera


za dekoraciju:
badem u listićima
100 g tamne čokolade
1 velika kašika meda


Način pripreme:
Prvo sam neki dan ranije napravila ruže od čokolade. Još davno sam videla ove ruže i poželela ih napraviti ali trebao je corn syrup koji nemam pa sam odustala međutim kada sam kod spill videla da ga je zamenila medom oduševila sam se. Znači rastopila sam čokoladu, pomešala sa medom i razlila na papir za pečenje... Kada se malo prohladilo rastanjila sam između dva lista papira za pečenje i ostavila u frižider da se dobro ohladi a onda izvadila, sačekala malo, pravila krugove, tanjila ih prstima i pravila ružice kao ovde ili recimo ovde...


(Torta ima 4 kore koje sam pekla u dve ture tj. svaki put u dva pleha na dva nivoa... Tako da je jedno mućenje za 2 kore...)
Umutila sam 4 belanca sa mrvom soli... Kada su se belanca učvrstila dodala sam šećer i nastavila sa mućenjem još malo a onda sam ručno umešala orahe.


Pekla sam, znači, po 2 kore od jednom tako što sam na papiru za pečenje nacrtala 2 kruga prečnika 20 cm tj. na dva papira sam nacrtala, svaki papir je išao u jedan pleh a onda sam smesu raspodelila na dva dela i raspodelila na označeni deo papira za pečenje.
Rernu sam zagrejala na 180 stepeni, plehove stavila na nivo 2 i 4, uključila program 3d topli vazduh i pekla nekih 30-ak minuta.


Ponovila sam sve to i sa drugim delom sastojaka za kore.
Za fil (I deo) sam prvo na pari kuvala žumanca sa šećerom pa dodala čokoladu a kada se prohladilo i puter.
Za fil (II deo) sam u šoljici umutila žumanca, gustin i šećer sa malo čokoladnog mleka a ostatak mleka sam zagrejala pa dodala pripremljenu smesu, vanilin šećer i mutila dok se fino nije zgusnulo. Prohladila sam i umešala u puter a zatim i spojila oba dela fila.
Sledilo je onda ređanje i filovanje s tim i da sam celu tortu premazala filom i onda ukrasila bademima i čokoladnim ružama.


Slike preseka slede naknadno...


Evo i obećanog preseka torte a pošto je domaćica za ajme' koliko nas je već izbirana i pošto nam je draga Jasenka već zadala temu - orašasti plodovi i semenke, ja ću ovu torticu priložiti kao svoju prvu "ulaznicu"...




Ostale radove ovog kruga igrice ajme' koliko nas je možete videti ovde...

21 comments:

Unknown said...

Prvo: malenoj slatkici sretan rođendan uz najbolje želje.
Torta lijepo izgled, ruže su fenomenalne, očito si je radila s u živanjem.
Volim praviti torte ali ne volim ukrašavati, pogotovo ne volim boje na kolačima!

Nevena Buljan said...

sve najbolje želim za rođendan tvojoj slatkici.. :o))
Niti ja ne volim fondane sa kilama bespotrebnog šećera, umjetnih boja(osim na kolačićima bresvicama ;), želatine, margarina i ine stvari..ovakve "jestive" torte su mi najljepše, a tvoja je upravo prekrasna i vidi se da si je napravila sa puno ljubavi :)

Monika said...

prije svega slatkici želim sretan rođendan i sve najbolje! što se torte tiče, ja ne znam zšto si toliko samokritična. torta stvarno izgleda odlično, a ruže su apsolutno prekrasne! na kraju krajeva, meni su i puno ljepše ovako jednostavno i efektno ukrašene torte nego kad su prešarene i kičaste :)

cosmo2503 said...

Draga Olivera, sretan rođendan malenoj isve najljepše. Čestitke i tebi.
Nemoj se žaliti, torta je prelijepa, tako elegantna i profinjena, ružice su prekrasne.
Ja potpuno razumijem tvoju "žalopojku2. Kada iste stvari iznesem skoro me očerupaju. Mrzim slastičarske kreme sa margarinom i vještačkim bojama, mrzim kičaste torte, a iznad svega mrzim torte sa barbikama. Em su ružne, em su bezukusne zbog onog silnog šećera i margarina. Kada vidim plavu ili zelenu kremu, POLUDIM.
Fondan od šećera kao masa za oblaganje može proći ali je preslatko i kod nas završi sa strane, odnosno baci se. Krema od maslaca je ukusna, ali...ali prekalorična.
Hiljadu je pritužbi koje bi ja mogla reći na torte i sreća pa ih se pravi 2-3 puta godišnje.

mirjana said...

Kcerki,Sretan rodendan !!
Torta je naljepsa i nasjslada kad je od srca pravljena!!
Moj muz danas ima rodendan i ja sam pravila sasvim jednostavnu,domacu tortu !!
Sve najljepse za njen dan !!:))
ruze su prelijepe !!

Andrea said...

Sretan rođendan malenoj!

Ni ja nisam pretjerano talentirana za izradu torti i nisam ljubitelj tih šećernih masa za oblaganje istih. Tvoja torta je baš po mojoj mjeri i ukusu, a čokoladne ružice su me oduševile. :)

Vali said...

Sretan rodjendan curici! A torta je prekrasna, nemaš razloga biti nezadovoljna. Moje su torte uvijek "obične", nisam od nekih ukrasa, a te šećreneobloge i slično ne podnosim!

Laka kuharica said...

Znam kako ti je, napekla sam se torti za rođendane. One domaće su najbolje i ova tvoja odlično izgleda, nemoj se žaliti. Moja kćer je još dan danas duboko uvrijeđena što je za jedan rođendan, umjesto moje torte, imala prekrasnu (i finu) tortu od slastičara. Nikako da mi to oprosti - djeci puno znači kada im baš mama radi tortu! Čestitam!

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage na lepim rečima a Ružo tvom dragom sve najbolje i srećan rođendan :)

Jafi said...

Cestitam rodjendan!!!
Moja cerka, a vec joj je 18. godina, najvise voli i uvek trazi Dobos tortu zarodjendan..Ni kod nas nema onih slatkih, punih kremova i boja torti i najlepse su nam stare dobre torte ...Tvoja je uradjena s ljubavlju, predivna je i bas po mom ukusu :)))

Branka said...

Sretan rođendan maloj slavljenici !! Dobila je prelijepu tortu, super si je napravila bez obzira što ne radiš često torte. Ova je zbilja lijepa i dobra, vidi se uloženi trud i meni izgleda prekrasno. Ja također nisam ljubitelj "teških" ukrasa, pogotovo ne onih obojanih. Ova torta je elegantna, nježna, lijepa. Ružice si super napravila, bila sam uvjerena da su iz kalupa, ja ih ne bi znala ovako oblikovati , baš mi je super !!

Dajana said...

Čestitke i sve najbolje slavljenici.
Torta je prelijepa u svoj svojoj jednostavnosti, a tako i jest najljepše.
Ruže su mi zbilja prekrasne.

Sweet Corner said...

definitivno si prekriticna prema sebi, torta je san snova a ruzice predivne!! sretan rockas lutkici :)

Tadeja said...

Prvo čestitke i VELIKA pusa prvoaprilskoj "ovčici". Nije ti lako mama, znam iz prve ruke i osobnog iskustva ;)), a tek neće biti! :))
Torta ti je prekrasna, ružice divne!
Svaka ti čast! Ja ih već dugo gledam, ali nikako da dođu na red, a imam isti problem, ne volim fondan i mislim da njime koliko god ukras lijepo izgledao nekako pokvariš tortu, jer iako jestiv, meni nije ukusan!

Nina said...

Želim sretan rođendan tvojoj kćeri.
A što se torte tiče upravo je savršena

Ljiljana said...

Maslinka, srecan rodjedan i puno poljubaca maloj slavljenici :)))
Torta je jako lepa, prava domaca. I mi ne volimo fondan torte, za domacu upotrebu ih nikada ni ne pravim, samo kada trebam da ponesem negde za neku svecaniju priliku. I kada ih jedem, uvek sljustim fondan, samo ga namotam oko viljuske i ostavim na tanjiru. Bilo bi ubitano jesti sav taj secer, farbe...
Zato mi je i ova tvoja torta tako lepa, a ruze moram posebno da pohvalim, divno si ih napravila :)

Parmesan et Paprika said...

Srecan Rodjendan Maslinka!!!
divna torta...!!

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam, hvala :)

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Znaš šta? Meni je ova tvoja tortica baš mnogo lepo ukrašena. A lepa mi je i ovako na "parče" i na recept.
Što se ukrašavanja i dekoracija tiče, to ni meni nije jača strana i uopšte se ne trudim da tu nešto promenim. A meni je ipak važnije ono što je unutra, a ne spolja. :)
Slavljenici želim srećan rođendanac, sa malim zakašnjenjem. A takođe vam želim srećan Uskrs, da ga provedete u sreći i veselju!!!

Maja Babić said...

Ma tortica je toliko sarmantna da nemamr reci! Odmah pozelim i ja neku takvu da pravim, i da izgelda bas tako kao tvoja :)

Srecan rodjendan slatkici, mora da je super biti u njenoj kozi i imati tebe za mamu :)

Sanja said...

Jao, pa ja bas kasnim.
Srecan rodjendan maloj slatkici :-)
Ruze su ti sjajno ispale, torta odlicno izgleda a presjek je san snova.
Ma ne znam zasto se kritikujes kada iz tvojih ruku ,jednostavno, sve "ispada" savrseno.

Post a Comment