Susam kockice



Naslov bi u stvari trebao da glasi ćeten alva (susam halva) u pokušaju prvi, drugi, treći, četvrti put... Naime kao manja volela sam da jedem ćeten alvu ali pojma nisam znala od čega se u stvari pravi. A onda sam saznala da je osnovna stvar susam ali nisam znala (a i dalje ne znam) kako se dobije ona karakteristična struktura... I sad naletim na recept za alvu koja na slici izgleda baš kako treba i oduševi me ideja da i ja kod kuće mogu napraviti pravu alvu ali, ali, ali...

Vidim da se pravi od tahini paste i onda sam je pravila sama... prvi put je bila prilično tečna i sad kada sam susam pastu umešala u šećerni sirup koji treba da se zagreje do 115 stepeni (po ko zna koji put sam proklinjala što ovde nema nigde da se kupi termometar za kuvanje, ili ga ja barem nigde nisam videla...) ili do stepena "meke kuglice"... i sad sve ja to lepo uradim i sačekam 36 sati i... dobila sam sipkavu masu koja ima ukus alve ali ne i strukturu... Onda sam pomislila da imam mnogo ulja u susam pasti pa sam sledeći put pravila maltene bez ulja i onda sam dobila smesu kao karamel bombone... ovog puta ni ukus ni struktura nisu bili kao kod alve ali mi se mnogo svidelo to što sam dobila... Treći put opet dodala malo više ulja, duže kuvala sirup, više mešala... ali opet "žvakasto", četvrti put opet neka između varijanta i opet "žvakasto"... E ta poslednja tura je završila u ovim kockicama... A ja i alva još nismo završile iako mislim da ipak ima neka "profesionalna" caka jer mene zaista zadivljuje kako od istih sastojaka mogu da dobijem stvari koje uopšte ne liče jedna na drugu...
I znači ove kockice su krcate susamom koji je jako zdrav i imaju minimalno sastojaka a ukus je maksimalan. Za "rustičnu" glazuru čokolade zadužena je naša kći (ne punih 9 god.) jer mi je otela sve i rekla da će to ona odraditi... kao da je najlakša, a ne najpipavija, stvar u svemu...
I da, da dodam da kasnije ne zaboravim da je ovaj recept moja ulaznica za ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon), a ovog meseca domaćica Lana sa temom agrumi...



Potrebno je:

200 g susama
20 ml ulja
180 g šećera
65 ml vode
15 ml limunovog soka (sok od pola limuna)
malo ekstrakta vanile
šaka-dve oljuštenih badema (opciono...)


za glazuru:

oko 150 g čokolade sa 60% kakao delova
malo narendane kore pomorandže
10-ak pecan oraha, badema, običnih oraha, lešnika ili šta već...


Način pripreme:

U ovoj varijanti susam pastu sam napravila na sledeći način: U teflonski tiganj sam stavila susam i neprestano mešajući na srednjoj vatri pekla dok nije ravnomerno postao svetlo smeđe boje. Ohladila sam ga a onda samlela u električnom mlinu dok se nije stvorio u pastu... Onda sam ga u avanu još malo dodatno gnječila i dodavala samo po mrvicu ulja.


U šerpicu sam stavila šećer, vodu i limunov sok pa od kada je provrilo kuvala sam na umerenoj vatri oko 7-8 minuta tj. dok se nije zgusnuo toliko da kada u ledenu vodu stavim par kapljica one se stisnu a ne rastope.
Šerpicu sam onda sklonila sa vatre i stavila malo vanile a susam zagrejala u mikrotalasnoj da bude mlak (trebalo bi na 50 stepeni ali ajde sad kako ja da znam kad je to).


I znači onda sam dodala susam u sirup i mešala da se sve lepo sjedini... U ovom trenutku tj. pre dodavanja susama dodajte seckane bademe, ako ih stavljate (ja jesam u svetli deo varijante jedan i dva... pošto sam tada deo radila sa kakaoom a deo sa bademima).
Kada se sve lepo sjedinilo sipala sam u podmazane činijice i ostavila preko noći da se stisne. Sledećeg dana malo sam činijice stavila u toplu vodu samo na kratko da ivice omekšaju i da se lakše izvadi...


Seckala sam kockice i onda je slatkica umakala u čokoladu sa dodatkom narandžine korice...od gore smo stavljale po pola pecan oraha i išlo je u frižider na hlađenje a onda i konzumiranje.
Od ove količine dobila sam 22 kockice...


A evo i slika prvog pokušaja...



i drugog...


Ako neko zna, bila bi mu zahvalna, da mi kaže kako da napravim prabu alvu :)

Ostale radove ovog kruga igrice možete videti ovde...

24 comments:

Monika said...

nisam nikad probala ovu alvu pa nemam pojma kako treba izgledati, ali znam da mi ova tvoja bez obzira na sve izgleda odlično i rado bih je probala :)

Andrea said...

Jela sam halvu/alvu u Sarajevu i na prvi zalogaj mi se jako svidjela i bila mi je zanimljiva ta sipka struktura. Kupila sam zatim poveću količinu u jednoj slavnoj sarajevskoj slastičarnici za moje u Zagrebu i zamisli nikome se nije svidjela. Te im je bila slatka, te čudna, te što ti ja znam. Meni je jako fina, a u ovoj tvojoj izvedbi mi izgleda fenomenalno. Svaka čast i malenoj na glazuri, nije to ni malo lagan posao! :)

Sweet Corner said...

niti ja nikad nisam probala, ali tvoje fotke su me privukle, pogotovo ona treca, fantasticna je!

Aleksandra said...

Obožavan alvu ali se nikad nisam usudila da je pravim. Gledala sam na youtube kako se pravi, oni su dodavali i griz. Sve tri varijante u tvojoj izvedbi mi se dopadaju i stavila sam ga u omiljene za probu.

Tadeja said...

Iskreno, nisam sigurna jesam li je ikad jela. Pretpostavljam da jesam, ali budući izgleda kao nešto jako slatko, vjerojatno mi se nije pretjerano svidjelo. Ne znam kako mora izgledati, ali ove tvoje kockice štogod da jesu, izgledaju jako primamljivo. Sve pohvale malim ručicama, nadam se da si je i ti pošteno pohvalila, to je najgori dio čitavog posla! :)

Laka kuharica said...

Obožavam alvu ili halvu. I to obje vrste: i sipku i krutu. Naime, nekada su ovdje bile samo 2 slastičarne (sada su 3). Jednu je držao "domaći" slastičar i sladoled se kupovao isključivo kod njega. Drugu je držao "Šipac" (iskreno se nadam da nikoga ne vrijeđam, a sigurno ne potcjenjujem Albance). Kod njega se jeo "zimski" sladoled i halva ili alva: bijela, polutvrda, ljepljiva smjesa s malo oraha. Strašno sam je voljela, ali onda sam probala grčku alvu i zbilja je divna.
Kada uspiješ u naumu s alvom, javi nam, ali ove kocke mora isto da su mrak!

cosmo2503 said...

Svaka čast na upornosti. Vjerujem da vama u Beogradu nije problem naći tahin halvu. (nije ćeten, ćeten je ona što izgleda kao klupko konca za heklanje)ili kako se kod vas kaže taan alvu. Meni iskreno ne bi palo na pamet praviti je jer ako je poželim tu je bar pet slastičarnica od kojih svaka ima "najbolju". Mislim da ti je na kraju ispala super. Meni se dopada taj okus koji dolazi od prženog susama, ne volim kada je previše slatak i idealna mi je iz sarajevskog Egipta.
Nećeš mi zamjeriti ako upitam Andreu je li halva koju je ponijela kući iz Egipta ili ju je kupila u Bademu.
@ Tadeja, za predpostaviti je da u Zagrebu u Orijentu možeš naći i tu halvu. Koliko ja znam vlasnik ili barem osnivač je Albanac i oni uvijek imaju te poslastice.

JA U KUHINJI... said...

Alva o kojoj ja pricam je ona sipkava, koncasta ili kakva vec... nije lepljiva i da ima je ovde kupiti ali ja zelim da vidim da li je JA umem napraviti... Nije tu stvar da li je ima kupiti ili ne vec zelim videti da li ja to mogu...
I ove kockice na kraju ne treba vezivati ni za kakvu alvu vec kolac sam za sebe... i uopste nije presladak ... sredina podseca na karamele i tesko da bi bas rekla da ima susama...:)

cosmo2503 said...

Ma da, ja te razumijem jer znam o kojoj halvi pričaš i znam da to želiš napraviti sama i to je razlog zbog kojeg ti se divim, toliko strpljenja, ja najčešće odustanem ako mi nešto ne ispadne iz prve. Kako imam nekih turskih i arapskih kuharica, ali i grčku za koju znam da imam recept vidjet ću isprobati sa umanjenom količinom, pa ako uspijem javit ću ti rezultat.
To što si dobila, nije tahin halva ali je fino, bez obzira.

Unknown said...

Ja ti se divim što ti se da praviti halvu. I ja mislim da je to tahan halva, ja je obožavam. Znam za ćeten halvu da se pravi kada je hladno vani, sjećam se iz moga djetinjstva kako bi se iznosila vani i miješala da bi se stvorila ona končasta struktura. Razumjela sam sve i sve shvaćam ali ti se divim, ženska glavo, na strpljenju, ljubavi, ustrajnosti,...

Andrea said...

@Cosmo, bio je Egipat! ;)
Maslinka ne zamjeri nam što se tu ovako dopisujemo. :)

http://malarotkvica.blogspot.com/ said...

Svaka čast na živcim i trudu za ovako nešto prelepo...
kao i uvek Malinka ti si pravo kulinarsko čudo :)))

Ljiljana said...

Maslinka, cerka ti je sasvim lepo uradila glazuru, ja sam impresionirana. Cmoka za malu vrednicu :)))
Bila ubedjena da se alva pravi od suncokreta. Nama je u Leskovcu Bugarska granica blizu pa smo obicno kupovali njihovu. Obozavala sam je i uvek bila ubedjena da je to suncokret. Nisam nikada probala da je sama napravim, jer ne verujem da moze onako dobro da mi ispadne.
Tvoja mi se jako svidja, lepa je ovako isecena i prelivena cokoladom :))

Dajana said...

Nisam jela halvu sto godina. Svaka čast na trudu.
Da znaš koliko sam ja tražila termometar, na kraju sam ga naručila (36 eura čini mi se, ali nisam mogla izdržati da ga ne kupim), ovaj sam ga vikend isprobala za karamel s malinama.

Nevena Buljan said...

A evo ipak uspijevam komentirat sad, poslala sam ti pp na coolinarici sa linkom za halvu, možda da dodaš i bjelanjke možda ispadne kako si zamišljala :)) inače i ja sam veliki ljubitelj sezama i jednom mi je slična ideja pala na pamet :D pralinice su ti kako god predivne! :)

Anonymous said...

Koliko ja znam u tahin se u odredjenom procentu (koji bih mogla i saznati ) mesa sirup od grozdja, a znam da su neki u nedostatku tog sirupa stavljali med.

Sanja said...

Bilo kako bilo, meni ove kockice sjajno izgledaju, uostalom kao i sve sto izadje iz tvoje kuhinje. divne slike.

Anonymous said...

Divne su susam kockice. Mnogo volim susam i taan alvu. Nekada sam i ja zelela da napravim pravu ceten alvu, cak sam i uspela da dodjem do pravog recepta, ali nista od izrade. Potrebna je biljka koju zovu cujen, raste na Sar planini i nemoguce ju je nabaviti. A i sam postupak izrade je katastrofa. Ovde mozes videti kako se to radi http://www.bulbuloglu.com/content/view/27/45/

Anonymous said...

thanks for post.This article translate for me, my friend Marko
greetings from Camp from Thailand

Anonymous said...

Probaj umeso tahinija da blago zapecen susam sameljes u food procesoru. Tako ces dobiti prah (tahiniju je dodato ulje, to ti smeta). U taj prah umesaj sirup ili med i dobijas konzistenciju alve bez muke.

JA U KUHINJI... said...

Hvala na savetu, probaću tako sledeći put pa javim rezultat.

Anonymous said...

Sorry, tek sad sam videla da si pokusala i sa mlevenim susamom. Cim sam videla tahini i setila se koje je gutine sam brzopleto odgovorila:) Ja susam pecem u rerni, kratko. Mleveni susam bude masnjikav (pasta) pa nisam dodala ulje vec samo med (mada on unosi verovatno neki svoj ukus). Nisam pravila oblike ali vidim da je kao plastelin da moze da se oblikuje.
Pozdrav!

Unknown said...

Ja sam prsvila halvu, susam samljela dodala maslinovo ulje i med podjelila u jedan dio stavila kakao i spojila tako da je ispalo dobro nisam imala omjer namirnica ali sr lijepo mogla rezati

Anonymous said...

Ćeten alva ne moZe biti od SUSAMA jer Ćeten je LAN !!!

Post a Comment