Bavarske kifle

Ova peciva su me skroz naskroz oduševila. U prvi mah nisam znala šta da očekujem i svidela mi se ta tamna boja korice i svetla ispucala unutrašnjost ali nisam očekivala tako ukusna peciva. Korica je skroz mekana a ukus nekako kao grisina... Ma ne umem da opišem i zato vam toplo preporučujem da probate nešto ovako ako već niste...



Potrebno je:

500 g brašna
80 g biljne pavlake
1 ravna kašičica morske soli
tople vode po potrebi
20 g svežeg kvasca
1 ravna kašičica šećera
semenke suncokreta za posipanje


i još:
1 l vode
1 kašičica soli
50 g sode bikarbone


Način pripreme:
U šoljici sam razmutila kvasac sa šećerom i malo tople vode pa ostavila sa strane dok ne odmerim brašno i ostale sastojke.
U činiju sam stavila brašno i so, promešala pa dodala biljnu pavlaku, kvasac i tople vode koliko je trebalo da zamesim glatko (ali ne tvrdo testo, doduše ne ni mekano). Vratila sam testo u činiju i stavila na radijator da nadolazi...


Posle nekih 20-ak minuta blago sam premesila i pravila kifle pa ih ostavila malo da nadolaze.
U šerpicu sam stavila litar vode i kad je provrila dodala sam soli i sodu bikarbonu ali pažljivo malo po malo... Ja sam se doduše zamislila na pola puta pa sam u trenutku stavila malo više i krenula je da mi pršti na sve strane... Brzo sam sklonila šerpicu, obrisala sve i rešila da više ne stavljam tako da sam ja možda stavila 40-ak grama...


Uzimala sam onda jednu po jednu kiflu i spuštala u vodu, kuvala 30 sekundi (po 15 sa svake strane) i vadila na pleh obavezno obložen papirom za pečenje (jer će vam se u suprotnom zalepiti za pleh). Zasecala sam svaku kiflu i posipala semenkama suncokreta. (Savet: nemojte kuvati duže od 30 sekundi da testo nebi postalo žilavo i nalik kuvanom djevreku).
Pekla sam ih 15-20 minuta na 200 stepeni a onda izvadila na rešetku da se malo prohlade, slikala i sa oduševljenjem još tople sve smo smazali...


Ovaj moj recept je objavljen u specijalnom, posnom, izdanju časopisa "Hrana i vino" pod nazivom INTERNET@lije 2 februara 2010.-te godine.
Kifle su isprobane od strane Jojo-i-Miki i izgledaju predivno :), a pravila ih je i Sanja :)

25 comments:

cosmo2503 said...

Ja volim bavarska peciva, kiflice, perece, klipiće. Po izgledu se vidi da si pronašla dobar recept, prekrasne su.

Sanja said...

Wow. Izgledaju prekrasno. a ako ti kazes da su odlicna, onda nema sumnje da ce se i meni svidjeti.

Dajana said...

I mene je prije svega privukao izgled, tako su privlačna ova peciva da sam sigurna da ću ih (prije ili kasnije) morati napraviti.
Čestitam na objavljenom receptu, i odličnoj izvedbi :)))

Nada said...

Prefino izgledaju!

Вера said...

Predivno izgledaju,bas su lepe!

Marija said...

Pravo da ti kazem, jedva sam cekala da vidim recept. To mi je nekako uvek izgledalo kao nemoguca misija za napraviti u kucnoj radinosti.

Branka said...

i ja baš volim bavarska peciva ali nisam mislila da bi se baš dala doma napraviti :), ovaj recept je odličan, peciva su ti super ispala. Zanimljivo mi je ovo sa kuhanjem i pečenjem. Super peciva !!

Unknown said...

Izvrsna peciva!
Sjećam se da je moja mama govorila o perecima koji bi se isto tako prvo "kuhali" pa onda pekli. Imali su prekrasnu, hrskavu koricu i zato mi ovo izgleda izvrsno i definitivno sam odlučila praviti ih.

cosmo2503 said...

Vidjela sam novi broj Internetalija, cure fantastične ste.

Aleksandra said...

Pravila sam ih i ja po receptu Jacamace sa kulinarke, i recept je fantastičan. Pravi ukus grisina. I ja sam ih pravila na potpuno indetičan način kao ti, kuvala ukupno 30 sek.ali ih nisam direktno stavljala na papir već prvo na čistu krpu. Ko nije probao neka pokuša jer uopšte nije komplikovano :)

Tadeja said...

Izgledom doista mame, a vjerujem ti na riječ da su i jednako dobra! :)

Federica Simoni said...

wow che buoni!!!

Josipa said...

prvi puta vidim ovo da se tijesto prvo prokuha pa onda peče i baš me to oduševilo! moram probati jer na tvojim fotkama izgledaju savršeno! čestitam na objavljivanju recepta :)

Shangri La Food said...

krasno!

Vali said...

Odlično izgledaju! Volim takve kruhiće.

Monika said...

prekrasne su! jako volim ovakve kifle i perece i iskreno pojma nisam imala da se prvo kuhaju, a onda peku. ma to moram probati! :)

Nina said...

nisam probala ovakva peciva, ali mi skroz simpatično izgledaju i bilježim ih za isprobavanje

Sweet Corner said...

wow, savrsena su!!! sigurno cu ih probati!

Andrea said...

Meni je ovaj način pravljena peciva totalna novost i skrou sam fascinirana. Ovo moram pod hitno isprobati!
Inače ovi kruščići divno izgledaju.

Jafi said...

Predivno :)))

Jacina carobna kuhinja said...

Divna su ti ova peciva, i ja sam ih pravila ali po jednom drugom, isto posnom receptu. Isto me je iznenadilo kako su dobro ispala :)))

Jacina carobna kuhinja said...

http://jaca57.blogspot.com/2010/02/peciva.html
evo linka za Bavarsko pecivo

Anonymous said...

Ne lice ninasta te vase nazovi kifle ustvari veknice.
A trebalo je da bude Laugen Brötchen, i ne posipa se suncokretom nego krupnom soli.

Naravno da sodabikarbona peni jer se raspada i izlazi ugljen dioksid, zato treba uzeti veci sud, i treba duplo vise nego sto ste uzeli.

JA U KUHINJI... said...

ecolid19 prvo i osnovno pravilo "lepog ponašanja" koje Vi nemate je da se predstavite kada nešto imate da kažete.
Protiv konstruktivnih komentara nemam ništa protiv (pa i onih negativnih jer smo tu svi da nešto novo naučimo i razmenimo iskustva) ali me drskost i nadmenost jako nerviraju...

Nemi M said...

Svaka čast za recept! Sinoć napravljene, i odmah pojedene! Veliki sam ljubitelj bavarskog peciva, a ovo je zaissta prava stvar!
Hvala na receptu!

Post a Comment