Tatar biftek

Pre oko godinu dana napravila sam svoj prvi tatar biftek... tada sam ga prvi put i jela. Dragi je imao predstavu kako treba izgledati, ja se slepo držala tadašnjeg recepta, i sve je bilo o.k. Ovog puta smo onda malo hteli dodati nešto svoje... Znala sam da sve treba biti fino iseckano, da meso ipak treba da preovladava a da ima što više začina... Ono što je ovde specifično je senf sa ribizlama. To je senf u kome ima i krupnog semena slačice, ima belog vina, ribizli (na teglici piše "moutarde au cassis de dijon au vin blanc, fabriquee a la meule de pierre" ma šta to značilo) i jako je fin, ne onako jakog i konkretnog ukusa klasičnog senfa ali daje jednu jako finu, malo neobičnu aromu.
I za razliku od onda kad sam pravila biftek i kada sam želela da što manje vremena provedem u kuhinji, u spremanju ovoga smo uživalia svake sekunde i dugo-dugo-dugo seckanje mi uopšte nije teško palo... Samo sam se plašila da će komšije krenuti da se žale zbog buke... :)
I znači ovde sam ja seckalica-mešalica a dragi je glavni kuvar...
Uz ovo "romantično" jelo dočekali smo rađanje sunca :)



Potrebno je:

230 g bifteka

1 žumance
1 kašika limunovog soka
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica običnog senfa
2 kašičice senfa sa ribizlom
1 kašika sitno-sitno seckanog kapra
1 kašika sitno-sitno seckanih krastavčića
1 kašika sitno-sitno seckanog crnog luka
1 čen sitno-sitno seckanog belog luka
1 kašičica sitno-sitno seckanog peršun lista
malo sitno-sitno seckane ljute papričice
1 kašika kečapa
2 kašike worcestershine sauce-a
malo tabasco sosa
1 kašičica ljute mlevene paprike
so, biber
2 kašike konjaka


za serviranje:
dosta tost hleba
puter
2 žumanca


Način pripreme:

Prvo sam, znači, sve sitno iseckala... kako propratne stvarčice tako i meso. Meso sam doduše prvo isekla na šnicle, premazala maslinovim uljem i držala u frižideru 2 dana a onda svaku šniclu što sitnije iseckala a kasnije i sve zajedno seckala do besvesti.


Kada je sve bilo pripremljeno u duboku i široku činiju stavila sam žumance i limunov sok a onda krenula da mutim dodavajući kap po kap maslinovog ulja dok se nije stvorio majonez. Sledilo je dodavanje senfa, senfa sa ribizlom, kapra, krastavčića, crnog luka, belog luka, ljute papričice, kečapa, worcestershine sauce-a, peršuna, ljute mlevene paprike, tabasco... (valjda ništa nisam zaboravila da navedem) a onda i polovine mesa.


Meso sam onda između kašike i viljuške gnječila dok sve fino nisam umešala u jednoličnu smesu a onda dodala i drugu polovinu mesa i nastavila sa mešanjem... Kada je sve bilo kompaktno malo smo probali i dodali soli i bibera po potrebi...A onda stavili u frižider dok nisam pripremila tost.


Znači tost sam sekla na četvrtine i stavila u rernu na 180 stepeni da se fino ispeče i postane hrskav.
U meso smo onda dodali konjak, sve lepo promešali i servirali... od gore stavila žumance, okolo tost i puter i uživanje je moglo da počne... Uz čašu crnog vina bilo je savršeno...


19 comments:

Vali said...

Fenomenalno ste vas dvoje to napravili! Obožavam ga jesti, ali sam ga dosad samo o restoranima probala, nikada doma.

cosmo2503 said...

Krasno je pripremljen i fotkice su izvrsne.
Kažeš da je biftek bio za tebe i dragog. Ne znam da li su ga djeca jela, ali bih u principu bila protiv toga da djeca jedu sirovo meso. Nemam neko razložno opravdanje, ali eto ja bih bila protiv.

Ljiljana said...

Ovo nikako da se usudim da probam, ali sam uzivala u tvojim lepim fotkama i dobro se zabavila zamisljajuci te kako seckas, seckas, seckas.... :))))

Nadji said...

J'aime beaucoup.
A bientôt.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Ma jesi ti promenila ime blogu ili se to samo meni čini?

JA U KUHINJI... said...

cosmo bila je to romanticna vecera za dvoje ;)

Gago da promenila sam ime... htela sam i avatar i ono "maslinka" ali sam odustala jer bi stvorila veliku zbrku mada...mozda uskoro ipak i to uradim...

Monika said...

klasični tatarski biftek jako volim, a ovaj tvoj "egotični" mi djeluje još bolji...jako mi je zanimljiv ovaj senf s ribizlima...moj dragi baš nije ljubitelj sirovog mesa pa ja nažalost ovo neću spremati kod kuće, ali zaista uživam u ovom receptu i slinim nad fotkama :)

Tadeja said...

Tatarski sam samo jela, nisam nikad radila. Priznajem da osim kad je povrće u pitanju, imam priličan otpor prema termički ne obrađenoj hrani, pogotovo mesu, a i zaradila sam salmonelu pred jedno dvadesetak godina, nije baš neki doživljaj :(
Ali da tvoja prezentacija i intervencije u klasičan recept izgledaju odlično i mame, mame!!!
Možda.....ipak....ako svladam "strah od letenja" ;))))
Blog odlično izgleda!

Andrea said...

Već dugo vremena želim napraviti tartarski. Nisam ga nikad jela, a kako ja volim sve probati uopće se ne zamaram sirovim mesom. :)
Sviđaju mi se tvoji dodaci i sve ostalo i uvjerena sam da je ovo vrhunsko jelo. :)

Sanja said...

kod nas doma tatar uvik radi moja mama. ja se do sada nisam usudila. uz tvoje upute mi to nece bit problem! super recept.
na mom blogu imas nagradu :)

fimere said...

une belle présentation j'aime beaucoup
bonne journée

Federica Simoni said...

che post bellissimo!! ricette e foto magnifiche!

Nevena Buljan said...

ma sve ti je predivno..baš sam jučer radila tahini domaći :-)) ovaj tatArski biftek mi je inače prefin, a prvi put sam ga probala kod prijateljice na rođendanu, i od tada ga svaki put jedem samo kod nje, vsake godine, 27.02., za njen rođendan...:)))) ovaj tvoj fenomenalno izgleda, morati ću ga i ja probati napraviti..:-)

p.s.: ono na francuskom znači: "dižonski senf sa ribizlama i bijelim vinom, napravljen u kamenom mlinu"...:-)))

Marija said...

Ja ovo obozavam! Moj drugar ima tecu koji to pravi savrseno i onda nam donese :) A teca ne da recept nikako, kaze "ne umete vi to deco" :)

ps: Gde nadje taj senf sa ribizlom? I kakvog je ukusa?

Anonymous said...

Hi there everyone, I just signed up on this great online community and wanted to say hey! Have a extraordinary day!

Milin kuvar said...

Baš sad uzela da pravim prvi put i setim se tvog romantičnog posta :) Dobro mi dođe za smernice :)

Anonymous said...

[url=http://cyclosporine.webs.com]cyclosporine therapeutic range
[/url] sandimmun bula pdf
ciclosporina gotas oftalmicas
cyclosporine birth defects

Anonymous said...

[url=http://www.microgiving.com/profile/ribavirin]rebetol buy online
[/url] order ribavirin
virazole 200 mg
order rebetol online

Anonymous said...

weight combining software http://buysoftwareonline.co.uk/de/product-24418/Adobe-Fireworks-CS4-Mac book collection database software [url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-35293/4Media-DVD-to-Apple-TV-Converter-6-5-MacOSX]best free software freeware[/url] computer software books shopping
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/es/product-13705/Microsoft-Office-Visio-Professional-2007]Microsoft Office Visio Professional 2007 - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] dvd player software open source
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-35768/EMCO-Permissions-Audit-XML-2-0][img]http://buyoem.co.uk/image/3.gif[/img][/url]

Post a Comment