Pire sa kupusom i file u panceti

Joj T&T šta mi radite :) ... Igrica ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) je kriva što ja opet spremam kupus... Mislim da bi ovde efektnije izgledao crveni kupus ali kada sam gledala glavice da kupim neku sve su mi bile suviše velike a znala sam da me u frižideru čeka taman dovoljno kupusa za ovaj recept tako da... Vi svakako probajte sa crvenim ako ne želite da zakamuflirate kupus... A ovi mesni smotuljci su mi nastali kao "propratni" dekor i jako su fini :)



Potrebno je:

1 veliki svinjski file
10-ak tankih listova pancete
malo maslinovog ulja
1 čen belog luka
suvi ruzmarin
sok pola limuna
so, biber
worcester sauce


za pire:
500 g belog krompira
250 g svežeg kupusa
1 praziluk
kockica putera
malo mleka
morska so
malo maslinovog ulja
malo bibera

Način pripreme:

Od mesa sam odvojila žilice i isekla na deblje šnicle. Posebno sam pomešala maslinovo ulje, limunov sok, zgnječen beli luk, malo bibera i ovaj sos prelila preko mesa, sve lepo promešala i preko noći ostavila u frižideru (ne mora da stoji celu noć, može i pola sata pre pečenja).
Sledećeg dana sam oko svakog parčeta mesa obmotala pancetu, pričvrstila čačkalicom i od gore blago posula suvim ruzmarinom.


Onda sam se dala na pravljenje pirea. Klasično sam oljuštila krompir, isekla na tanke kolutove i stavila ga da se kuva u slanoj vodi nekih 15-ak minuta.


U međuvremenu na malo maslinovog ulja prodinstala sam praziluk a onda dodala i na krupnom rendu izrendan kupus. Posolila sam, pobiberila i dinstala dok kupus nije omekšao... pa tih 15-ak minuta dok se nije obario i krompir. Dodavala sam po malo vode s vremena na vreme i poklopljenog ga dinstala.


Kada se krompir skuvao procedila sam vodu, izgnječila ga, dodala malo putera, mleka (ma klasičan pire) i onda na kraju umešela prodinstan kupus.


Meso sam pekla u grill tiganju po par minuta sa svake strane.
Na tanjir za serviranje sam stavila pire, od gore meso (tek tada sam ga malo posolila) i prelila sam sa malo worcester sosa...


Ostale radove u ovom krugu igrice možete videti ovde...

13 comments:

Tadeja said...

No, no, pa vidiš da vam ipak ide, mic po mic .....:)
Moram priznati da ovo jako interesantno zvuči.
Već sam rekla da mi je od svih varijanti, slatko zelje na pire, najmanje drago, ali možda u kombinaciji s krumpirom stvarno mijenja tek.
A crveni bi onda u ovoj kombinaciji, bio i vizualno efektiniji.
Probat ćemo!

Andrea said...

Mislim da bi mi se svidio kupus i na ovaj način ali mene ipak ovdje više privlači svinjski file koji izgleda savršeno sočno. :)

Federica Simoni said...

fantastica questa preparazione!!! complimenti!

Josipa said...

uvijek me iznova iznenade tvoje ideje... ne bi mi nikad palo napamet staviti kupus u krumpir pire, a zvuči stvarno prefino! pogotovo u kombinaciji s ovako prekrasno pripremljenim mesom :)

Iiiii said...

Mmmmmmmmm fino fino!!! Ja sam nasla neki recept za muffinse od cokolade (slatko) sa kiselim kupusom (?!?), pa se sve premisljam da li da probam ili ne...imam jos 2 tjedna, pa cemo vidjeti:)

Вера said...

Fino je,ja sam takodje nešto osmislila,gledaću da postavim ovih dana,ovo mi je najteža tema do sada!

Shangri La Food said...

Svinjski file je savršen. A i pire je sigurno dobar. Ja često radim tako sa keljom i zapravo ovo je jako dobra ideja i sa kupusom.

Sweet Corner said...

odlicna ti je ova ideja, a ovaj file izgleda predobro!

Ljiljana said...

Moja glavica kupusa stoji vec nedelju dana u frizideru i jos uvek nista pametno nisam sa njom uradila. Tebi skidam kapu, puna si ideja. Ovo izgleda odlicno.

Maja Babić said...

Odlicna ideja, ja mislim da bih volela ovaj pire. Jer u principu volim kupus na sve nacina, mada ga ne spremam cesto.

Imam u glavi sta cu da pravim za igru, i tako u glavi mi deluje odlicno, ali videcemo sta ce biti u praksi ;) Pssssttt...

~Lexibule~ said...

Mmm!! Quel délice;)xxx

Marija said...

E pravi si maher za file!

Anonymous said...

оно што сам тражио, хвала

Post a Comment