Kuvarijacije - Domaci Munchmallow




Prekjuče smo dragi i ja "proslavili" godišnjicu braka. U stvari jednoglasno se ježimo od same pomisli na taj dan pa ga nešto ni ne slavimo (slavimo mi neke druge datume ali sama svadba i sve to nikako nije bilo ono što smo mi želeli, ne na taj način, već smo udovoljavali drugima.... e da mi je ova pamet nikad to nebi radila). Nego da se ja vratim temi... Onda sam barem decu želela da obradujem nekih finim i neobičnim slatkišem i domaći munchmallow koji ovog meseca pravimo u kuvarijacijama (koje je pokrenula Maja) je bio prava stvar... ako uspe... a uspeo je... Ali da krenem od početka.




Pošto sam videla da od date mere izađe preko 80 kolačića meru sam odmah prepolovila tj. keks sam pravila u trećini mere a penu pola (jaja su mi diktirala deljenje).


Keksići ko keksići nisu pravili nikakav problem osim što je problem bio sačuvati ih... pošto su ih svi hteli probati... i ja sam onda išla i "vrištala" po kuhinji da prestanu.


Pena je već bila problematična, mislim u mojim mislima pre nego što sam i krenula da je pravim, jer nikada nisam koristila želatin i ne znam kako i šta tu ide ali posle detaljnijeg objašnjenja od La casa de vainilla (oklagije) (autorke recepta) samouvereno sam mogla da krenem dalje i nije bilo ama baš nikakvih problema. Možda sam mogla malo više pene da istiskujem ali sve sam mislila da će se malo razliti ali sve to je nebitno.


Sledećeg dana je na red došla glazura i nje sam se najviše i bojala. Naime ideja da keksiće stavim na rešetku i da prelivam... ne znam koliko bi mi čokolade otpalo, da li bi sve lepo bilo preliveno... I onda sam odlučila da držim kolačiće sa dva prsta iznad šolje sa čokoladom i da ih tako prelivam i okrećem i... išlo je...


Jedino što nisam zadovoljna, a i nema veze sa receptom, već sa mnom i čokoladnom glazurom je to da ne znam kako da napravim finu glazuru koja se neće odmah topiti kada je izvadim iz frižidera. Mislim ovde se na slikama gotovih keksića vide moji otisci prstiju iako je keksić samo iz frižidera prebačen na tacnu...(ako neko ima neki savet slušam).


Slike generalno nisu nešto jer su nastale u letu, nisam imala vremena ni da biram keksiće, ni da ih nameštam jer mi nisu dali ljudski ni da slikam već su samo obletali oko mene i dekocentrisali me :).


Komentari su bili naravno najpozitivniji i slatkica je rekla da je "bolji od originala" tako da nemam više šta da dodam...već samo da se zahvalim na super receptu :)

26 comments:

Federica Simoni said...

wow che meraviglia!!!! complimenti!

cosmo2503 said...

Svaka čast, prekrasni su.

Vali said...

Super su ti ispali!

Tadeja said...

:))
Odkud da počnem?
I meni je za tri dana godišnjica, nećemo o brojkama....i moja svadba nije bila ono što smo mi željeli....ali.....
Pogriješila si što nisi ipak prelijevala na rešetki. Kad pomislim na to da svakog moraš držati u ruci dok to radiš, onda, činjenica da ovo sa rešetkom, možda malo duže traje i ne igra ulogu. Naime, ja sam ispod rešetke držala papir za pečenje, a budući je ovaj preljev sa uljem vrlo gladak i tekuć, on se s tog papira vrlo lagano natrag izlije u posudu na pari i možeš prelijevati ponovo, a činjenica da to radiš na rešetki ti omogućava da ih obilato preliješ. Kad su se malo ohladili, stavljala sam ih s dvije viličice u papirnate košarice i počinjala ispočetka. A bilo ih je Bogu hvala više od 150 :), rešetka jedna.
Menis us veći problem bili ovi nepreliveni, jer se oni doslovce zalijepe za tebe i prste ijedni za druge.....ma ludilo :)
Ali definitivno super recept i odlično su ti ispali!

Sweet Corner said...

super su ti ispali, vjerujem da bi ti bilo lakse na resetku ih staviti, ali odlicno si se i ovako snasla. ja sam svoje ostavila cijelo vrijeme da stoje na sobnoj temperaturi, dakle nisam ih stavljala u hladnjak, i cim se glazura jednom stisnula vise se nije topila.

Anonymous said...

Ovo pod hitno moram da probam da napravim. Ovi tvoji izgledaju predivno!
Anarad

Andrea said...

Meni se baš sviđaju tvoje slike, zapravo meni se sve tvoje slike sviđaju jer su nevjerojatno prozračene. Ne znam kako bi to drugačije rekla, takav dojam ostavljaju na mene. :)
Lijepo su ti ispali i munchmallow bez obzira na probleme s glazurom, mislim da bi i meni to bio najveći problem da sam sudjelovala. :)

Maja Babić said...

Bravo Maslinka!
I ja sam se unapred probijavala glaziranja, ali nisam dotle ni stigla jer sam sj€bala keksice, naduvali su se, nisu ostali ravni i nisam imala volje da radim dalje.
Vidim da drugi nisu imali tih problema, i uopste nemam ideju sta sam zeznula, jer sam bas sledila recept i nisam se pravila pametna sa apriori izmenama (kao sto nekam umem ;)

Branka said...

upravo sam gledala munchmallow kod Ljilje :-)kada vidim i ti si ga radila. I super ti je ispao, mmmmmmm, baš ste me namamile da ga i ja čim prije isprobam , vjerujem da je bolji od originala ! :-)

Nada said...

Super izgledaju , predivno!

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Prvo da tebi i tvom dragom čestitam godišnjicu. :)
A manč ti je super ispao!

Snjezana said...

i tvoji su jako lijepi maslinka. svaka cast cure, dobro ste to izvele, hm, ispekle.:)

Ljiljana said...

Srecna godisnjica maslinka :))
Odlicno su ti ispali. Ja sam svaki stavljala na viljuscicu i prelivala cokoladom. Tako mi je nekako najlakse. I meni je glazura bila malo mekana, ali mislim da je zbog toga sto smo koristili mlecnu cokoladu, trebalo smanjiti kolicinu ulja. Naredni put cu tako da pokusam, jer su i moji bili mekani kada su bili van frizidera.

Unknown said...

Sve neke godišnjice:)))
Čestitam i ja ne slavim nego "obolježim".
Kolačići su ispali prekrasni i dobro si ih uspjela uslikati! A slike su i za mene prekrasne, tako prozračne sa tom bijelom podlogom i zvjezdicama!

mignonne said...

Srecna godisnjica, draga...divim se vasim kolacicima, upravo sam obisla Ljiljine, sad cu da pogledam i ostale...kiss!;)))

Marija said...

Srecna godisnjica!

Keksici su ti preslatki :)

Josipa said...

sretna vam godišnjica a uz ove mančije je sigurno bila i slatka :) nemam neki pametan savjet za glazuru... možda da probaš drugu čokoladu koristiti? ali i ovako izgledaju savršeni i sad sam baš i ja dobila želju da ih probam :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage moje na lepim recima :)

Sweet Corner said...

grozna sam!!! zaboravila sam cestitati godisnjicu:))) sretno vam draga i jos puno, puno godisnjica!!

JA U KUHINJI... said...

Ma Sweet Corner ti si skroz naskroz "luda" :)... hvala, hvala :)

Casa de vainilla said...

Srecna godisnjica!!!
Keksici su ti savrseni i bas me raduje da su vam se dopali :)
Sto se glazure tice, i meni cesto napravi problem, a uvek je pravim na isti nacin i sa istom cokoladom tako da nemam bas neki pametan savet da ti dam ;)
Hvala ti na divnoj prezentaciji :)))

Snježana Cetina said...

Baš su ti krasni! Ja sam isto sa prstima umakala u čokoladu :)

Shangri La Food said...

sretna godišnjica :)

meni su super.. nema veze za prstiće.. pa tako se vidi da su domaći i pravi :)

Anonymous said...

Predivno!!!
u jednom dahu sam procitala celi tekst i ocima jela divne kolacice...
Pota

Sanela Mallory said...

Baš su lijepi:)
I ja kolačiće (sve takve kolače, ne samo ove) uvijek umačem u posudu s rastopljenom čokoladom, tako lagano otresem višak glazure i ona se ne slijeva na sve strane kad kolačić odložim na rešetku. Ona varijanta u kojoj se kolačići stavljaju na rešetku i odozgo prelijavaju čokoladom meni ide na živce jer imam osjećaj da moram potrošiti puno tog preljeva da bih prelijala jedan kolačić, a na kraju se većina te čokolade iscijedi dolje s kolačića. Malo je pipkavo, treba primiti svaki kolačić, i onda umakati jedan po jedan, dok nije gotovo:)

Ja nikad nisam imala problema s tom glazurom, koristim nekakvu jeftinu mliječnu čokoladu.

Da na stvrdnutoj čokoladnoj glazuri ne bi ostali otisci prstiju trebala bi na rukama imati tzv. kirurške rukavice (od latexa, takve ja koristim, ali čini mi se da mogu i one od vinila, ali njih nisam isprobala). U Zagrebu tih rukavica ima u apotekama, ali i u većim trgovačkim centrima itd. Ja ih koristim za čišćenje kuće (pranje suđa, prozora... jer imam užasno osjetljivu kožu) i za ukrašavanje torti ukrasima od rastopljene čokolade: )))))
Vidjela sma jednom na tv da profesionalni slastičari na tortu slažu ukrase od rastopljene čokolade i rekli su da je potrebno imati "glatke" rukavice da na čokoladi ne ostanu otisci prstiju:) Rukavice naravne ne smiju imati neki "rebrasti" uzorak jer će onda ostati trag na čokoladi, zato su najbolje te tzv. kirurške rukavice.
Rukavice od tkanine (onakve kakve u finim restoranima nose konobari) nosu praktične jer od njih bi na čokoladi mogle ostati mucice i dlačice, a ako su rukavice jako "debele", čokolada bi se mogla početi otapati, ako se kolačić/ukras dugo drži u ruci.

JA U KUHINJI... said...

Hvala ti Sanela na savetima, isprobacu ih :)

Post a Comment