Raviole sa bundevom


Kao mlađa bundevu očima nisam mogla videti... (doduše i mnogo toga drugog što sada obožavam)...Mama je uglavnom ili pekla u rerni ili pravila slatku pitu... nisam volela ništa od toga... A onda nekako se na mala vrata uvukla u moju kuhinju... i dalje nisam luda za slatkim varijantama sa bundevom tj. pitama koje je pravila moja mama ali bundevu volim i kad joj dođe sezona baš je jedemo.
Jedno od prvih jela koja sam pravila bile su baš ove reviole i tada (pre jedno 8-9 godina) to mi je bilo jako "egzotično" i neobično... Danas sasvim prihvatljivo.
Bundevu volimo i u čorbicama jer jako prijaju u danima kao što je ovaj a pravila sam i sa piletinom i jako je fino...
Lagana, fina i nadasve zdrava namirnica i jako mi je drago što je Gaga baš nju izabrala u ovomesečnom krugu igrice ajme koliko nas je (koju je pokrenula monsoon). Ovo je znači još jedan moj doprinos ovom krugu igre...



Potrebno je:

za testo:
3 jaja
300 g brašna
malo soli

za punjenje:
450-500 g bundeve
40 g parmezana
malo muskatnog oraha
so

za preliv:
50-100 g ghi-a (pročišćenog maslaca) ili putera ako nemate ghi
malo parmezana


Način pripreme:

Mnogo puta sam nailazila na ghi ili pročišćen maslac i nisam sad neki ekspert ni znalac o tome ali probala sam ga napraviti sama i bila prijatno iznenađena dobijenim... a kažu i da je jako zdrav pa tako da... vredi probati.
U šerpicu sa teškim dnom stavila sam neslan puter i na laganoj vatri ga otopila a onda malo pojačala vatru i kuvala stalno gledajući, nikako mešajući već samo skidajući penu koja se na vrhu stvarala... U jednom trenutku pena se više nije stvarala, više nije onako jako pršteće puckalo i vrilo već je postalo bistro i na dnu se uhvatio neki sloj "zagoretine". Sklonila sam sa vatre... i dalje nikako mešala već procedila kroz cediljku sa kuhinjskim papirom u teglicu... sačekala da se ohladi i to je bilo to... kažu da može stajati mesecima...


Testo za pastu sam napravila klasično... Umesila sam brašno sa jajima i malo soli dok nisam dobila glatko i tvrdo testo (ako treba dodati malo vode ili brašna). Ostavila sam ga da odmori 15-ak minuta a onda tanjila testo što sam više mogla... Mašina za pastu bi tu dobro došla ali i ako je nemate sa malo više strpljenja može se fino rastanjiti. Stavljala sam onda po kašičicu fila, sa određenim razmakom, okolo premazivala vodom, preklapala testo, dobro ga pritisla sa svih strana i sekla raviole.


Za punjenje sam bundevu stavila u rernu na 200 stepeni i pekla jedno 30-40 minuta tj. dok nije omekšala. Onda sam je izgnječila, dodala parmezan, muskatni orah i malo soli.


Raviole sam kuvala 7 minuta u slanoj ključaloj vodi a onda sam ih stavila na tanjire, svaki prelila sa malo rastopljenog ghi-a i obilato posula parmezanom... I to je bilo to...

Isprobala ih je monsoon...

Radove ostalih učesnika u ovom krugu igrice možete videti ovde...

16 comments:

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Ti si maslinka stvarno najvrednija :)

Unknown said...

Ma, svaka čast na ovom receptu i ideji.
A što se tiče ghi-a je li to ono što se u moje vrijeme zvalo maslo? To je bio način za sačuvati puter (mlado maslo), pogotovo ljeti u planini. Sjećam se kada bi kolega moje mame njoj donosio takvo maslo koje bi bilo boje jantara. Imalo je fantastičan okus.

Sweet Corner said...

ovo mi se bas jako svidja, sve u kompletu, ravioli su fenomenalni, kao i slikice!

Dajana said...

Ja više volim bundevu u slatkoj verziji, ali da budem iskrena nisam nikad radila raviole kod kuće. Samo sam jedanput kupila gotove tortellone (ovdje u Modeni to je tradicionalno jelo), i nisu mi se svidjeli.
Jako si ih lijepo napravila

Vali said...

Ostavila si me bez teksta. Savršeno!

Ljiljana said...

Ja bundevu najvise volim kada se ispece u rerni, ali ovo bi bas rado probala. Danas sam pravila testeninu, steta sto ovo nisam ranije videla.
Jako si lepo napravila.

Snjezana said...

eto i ja sam htjela raditi raviole od tikve. ako mi ne zamjeras ipak bih ih napravila?:)
tvoji izgledaju jako lijepo.
ovo sa gheejem tj. maslom... mene su moji chefovi naucili da se maslac samo otopi pa pusti da se mlijecne komponente nataloze na dnu i onda jos toplo maslo odlije u staklenke. priceka se da se potpuno ohladi pa se staklenke zatvore. probala sam i industrijski proizvedeni ghee i onaj uvezen iz indije... oba su bila vrlo svijetle boje.:)

Andrea said...

Ovo mi se jako sviđa. Veliki sam ljubitelj tjestenine u svakom obliku, a uživam raditi domaću, to me baš opušta. :)
Naravno, nadjev od buće nisam probala ali svakako ide na popis za isprobavanje u skoroj budućnosti. :)

Talita said...

How delicious this raviole looks!

Shangri La Food said...

vau.. predivni su

Federica Simoni said...

complimenti per questi squisiti ravioli!

Monika said...

raviole baš volim, a ovo punjenje mi djeluje fenomenalno! odlična ideja maslinka :)

Maja Babić said...

Ravioli sa bundevom, svaka cast! Rado bih ti bila na tom rucku :) Imam utisak da bi mi se svideli ovi ravioli, iako do sada bundevu nisam jela u slanoj verziji.

Interesantno je ovo za puter/maslo. Mi trosimo dosta putera i nabavljam ga mesecno, pa strpam u friz i vadim jedan po jedan. Za ghee sam mislila da je obavezno aromatizovan, valjda sto ga vezujem za Indiju.

Pozdravi!

gastrodiva said...

Dobila sam jednu malu bundevicu i sve smišljam kako bi je mogla napraviti da ne bude kakvi moj klasični recept. Ovo tvoje je nešto novo i napravit ću ga za slijedeći viked. Ako se mojima i ne svidi, bit će meni za par dana. Super recept i još bolje slike, pozdrav iz Makarske.

liisamarja said...

wow! i've been following Monika's blog sweet sensation for a while, i just found out about your blog, amazing pictures! of course, i liked the croatian kitchen before that...

best regards,
liisamarja

cosmo2503 said...

Prekrasni ravioli, lijepo i nadasve uredno urađeni, svaka čast.
Maslo se pravi kako je to Snježana napisala, barem sam i ja tako čula. Maslo kupim, ponekad, a u bosanskoj kuhinji je nekada bilo svakodnevno u upotrebi i išlo je u sve.
Mada o ukusima ne vrijedi raspravljati, mene stvarno zanima zašto nekim ljudima maslo smrdi. Odlična mi se čini ideja da se ravioli preliju maslom, tako se i u Bosni preliva tjestenina, mada ja obično koristim na maslacu popržene mrvice.

Post a Comment