Salata sa hlebom (panzanella salad)

Ne znam za vas ali mene nešto kad muči nisam u stanju ništa staviti u usta... jednostavno da mi servirate najbolje i najukusnije jelo na svetu bilo bi kao da jedem čačkalice... Poslednjih 10-ak dana sam u takvom stanju i malo šta spremam i jedem... sve to uglavnom bude puko zadovoljavanje potrebe za preživljavanjem...


Ipak ova salatica mi se odavno motala po glavi, naime prvo mi je bila neobična ideja staviti hleb u salatu a onda kad pomislim da volim da močim hleb u sokić koji ispusti paradajz zašto da ne... I naletala sam na razne varijacije na temu gde se stavlja svež hleb ili grilovan ili... Ja sam htela da hleb bude fino hrskav a da ostali sastojci budu fino sočni... I mogu vam reći da mi je jako prijala... mada činija ove salatice je bila gotovo sve što sam tog dana pojela...



Potrebno je:

pola dugog somuna ili nekog drugog hleba po želji...
400 g mini paradajza
100 g zelenih maslina
1 kugla mozzarelle
3 čena belog luka
mala glavica crnog luka
dosta maslinovog ulja
malo vinegara
morska so
svež bosiljak


Način pripreme:

Hleb sam isekla na kockice veličine zalogaja i bilo je onako dva puta između šaka... Prelila sam ga mešavinom maslinovog ulja, izgnječenog belog luka i soli i sve fino promešala a onda stavila na papir za pečenje i pekla na jedno 200 stepeni 15-ak minuta tj. dok onako fino nije porumeneo i postao hrskav... S vremena na vreme sam ga malo promešala. Kada je bio gotov izvadila sam ga iz rerne i ostavila da se malo prohladi.


U činiju za salatu sam iseckala crni luk na jako tanka perca i posolila te prelila maslinovim uljem i vinegarom pa ostavila da odstoji 15-ak minuta.


Onda sam dodala na četvrtine seckan paradajz, na kružiće seckane masline, na kockice seckanu mozzarellu i prethodno pripremljen hleb.


Sve sam fino promešala, prelila sa još malo maslinovog ulja, naseckala svežeg bosiljka i odmah poslužila...


Mogla sam malo i sačekati da hleb otpusti u upije arome svega ali ja sam htela da bude fino hrskav i mogu vam reći da je salatica jako prosta i jednostavna ali jako fina i prija...


A i hleb ovako spremljen može biti fina grickalica sam za sebe...


Salaticu isprobali notsoevil i tnova...

10 comments:

Maja Babić said...

Zao mi je kad ovo cujem. Ja naprotiv, krkam k'o prasica kad imam neku muku. Ne valja ni tako ni ovako, uvek mora neki balans u svemu da postoji. I tu muku ce se balansirati nesto lepo, drzi se!

Pozdravi!
Maja

Еoc said...

perfect salad, maslinka. I hope that everything with you is ok

Unknown said...

Žao mi je što si u takvu stanju. Prije 3 mjeseca sam isto to prošla, ali sada je bolje. Želim i tebi brz oporavak. Salatica je izvrsna!

Vali said...

Žao mi je i nadam se da će brzo opet sve biti ok. Salatica je odlična!

Sanela Mallory said...

Ja kao i mamajac, kad me nešto muči jedem što god stignem i ne izlazim van iz kuhinje. Zapravo, onda i najviše kuham jer mi to skreće pažnju s problema, godi mi da mozak uposlim takvim stvarima, a posebno me veseli isprobavanje svega što sam pripremila:) Znam da to što radim nije dobro, ali eto...
Želim ti uspješno rješavanje problema!
Radila sam ovu salaticu više puta ovog ljeta, u mojim varijantama je kruh razgnjecavljeni, ali sviđa mi se ova ideja sa hrskavim, svakako ću probati.

cosmo2503 said...

Žao mi je čuti da te muči neki problem, želim ti da se što prije riješi. Nas dvije slično reagujemo na takve situacije. Ja kada me nešto muči, želudac mi se veže u čvor i ne mogu osjetiti okus ni miris jela, gnjavim se i skoro i ne jedem. Naravno, možda bih mogla trpati u sebe hranu i u takvim situacijama, ali čemu kad mi ne bi bio gušt. Druga je stvar tzy. "confort food" ona nije rješenje za probleme (utjeha) već je tu da nas dodatno ispuni.
Znam tu salatu i u tvojoj izradi je prekrasna. Dopada mi se i novi izgled tvog bloka. Lijepo si iskoristila boravak na Mediteranu i šansu da slikaš masline. Pozdrav i ne daj se, biće bolje.

cosmo2503 said...

Prije nego budem ispravljena, ovo gore je tip feler, comfort...

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage moje na lepim recima... Mozda se nisam dobro izrazila jer ovog puta nemam nikakav problem i u stvari me nista ne muci vec sam jednostavno tuzna jer neki ljudi ne mogu ziveti vecno... a da cu biti bolje bicu samo mi treba vreme...
Cosmo drago mi je da ti se svidja novi izgled bloga :)

Andrea said...

Draga Maslinka, nadam se da već stvari idu nabolje i da ti se vrača životna radost.
Mišljenja sam da je i tuga dobra samo joj se, kao i ničemu drugome, ne trebamo prepustiti u potpunosti. :)

Ja sam poput maje i sanele, pravi emocionalni jedač. :)

Salata je jako lijepa i kao što sam ti već pisala i dragi i ja samo stalno samo na salatama zbog ovih nesnosnih sparina. Ali ne ja i dalje ne želim imati klimu! :)

Novi header, i cijeli layout, je super, baš ti paše! :)

Урбана Стонога said...

Те салатице су лети мени омиљена и основна храна... кукуруз, белолучане паприке, бећарац, сир или просто старији хлеб натопљен у киселом млеку и мени доста :)

Надам се да је сваким даном бар мало лакше, поздрав :)

Post a Comment