Pita sa brokulom

Volim razne vrste pita, kiša... ali me uvek iznervira kada znam da trebam staviti 100 g putera unutra a jedemo dragi i ja... i znači da ću ja sama pojesti 50 g putera... I onda se uvek trudim da umesto cele te količine putera stavim ili mlevene orahe, ili mlevene masline, ili malo kajmaka, ili malo sira... Ovog puta sam stavila samo malo jogurta...dovoljno da se dobije fino testo... i onda mi je lakše... Mislim unesem ja tu puno toga ali ajde ne moram barem 50 g putera :) ... I da... opet sam imala glavicu brokuje koju sam trebala utrošiti a i nešto sira, jogurta i svega ostalog ... I bili smo jako zadovoljni rezultatom :)






Potrebno je:

za testo:
115 g mekog brašna
85 g integralnog brašna
50 g putera
par kašika jogurta
1 jaje
malo soli




za punjenje:
1 cvet brokule
1 glavica crnog luka
50 g suvog vrata
malo pancete
150 g svežeg kravljeg sira
50 ml gustog jogurta
3 jaja
suvi origano
suvi bosiljak
suva nana
malo soli
malo maslinovog ulja

za dekoraciju:
svež bosiljak
mini paradajz




Način pripreme:

Prvo sam zamesila testo. U obe vrste brašna dodala sam so, izmešala i dodala puter... umesila ga što sam više mogla pa dodala jaje... i njega umešala a onda dodala 2-3 kašike jogurta i umesila fino čvrsto testo. Stavila sam ga u foliju pa u frižider da se ohladi.



U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam luk.
Brokulu sam isekla na cvetiće i kuvala oko 8 minuta u slanoj, ključaloj, vodi. Prelila hladnom vodom, dobro ocedila.
Izgnječila sam sir, dodala jogurt, jaja, začine, pržen luk, seckano suvo meso... Izmešala...
Okruglu posudu prečnika 26 cm obložila sam papirom za pečenje pa onda stavila razvaljano testo... prstima ga još malo oblikovala da prekrije celo dno i po par centimetara u krug... Vratila u frižider da se ohladi... Izvadila, izbockala viljuškom i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 15 minuta.




Izvadila sam vatrostalnu posudu, na dno testa poređala brokulu, prelila mešavinom sira i ostalog, od gore pobacala malo slaninice i vratila u rernu na nekih 20-25 minuta tj. dok fino nije porumenelo.




Izvadila sam onda pitu na rešetku... malo je falilo da završi u sudoperi ali ipak... uhvatila sam je u poslednji sekund :) i ostavila da se prohladi 10-ak minuta.
Isekla sam parčiće i servirala sa svežim bosiljkom i mini paradajzom...


4 comments:

Iiiii said...

Mmmmmmmmm, volim ovakve stvari! A sto se tice putera...ja sam juce pojela sama 100 gr u obliku Red Lobster buskvita:)
I ja se ponekad prepadnem kada skuzim koliko u stvari secera, putera, brasna pojedes u kolacu/piti i sl. u jednom danu (bas ocigledno)...

studena said...

I kod tebe brokula? :))

Odličan recept, sastojci mi dovde mirišu :)

Monika said...

i ja obožavam ovakve stvarčice i to pogotovo sa brokulom ili špinatom i sirom :)) pun pogodak! a što se maslaca tiče, mene to ne zabrinjava puno...ne pravim ih jako često pa si onda dam malo oduška :) ali odlična ti je ideja s jogurtom...

Anonymous said...

Ovo je totalna telepatija: ja sam juce pravila spinat quiche po necijem receptu i krivo mi je sto nisam smanjila kolicinu maslaca. Stavila sam 120 grama i stvarno je preovladavao taj ukus, ali se nisam ni sjetila da ga mogu necim drugim zamjeniti.

Hajde sad, teleportuj ovu svoju piticu meni :)))

Post a Comment