Pita od quinoe sa spanaćem

Za quinou sam čula od pre ali sam tek skoro kupila i isprobala... Prvi recept je bio sasvim jednostavan da vidim kako izgleda a sledeći je bio ovaj i jako nam se svidelo :)




Potrebno je:

150 ml quinoe (može i 200 ml ali onda staviti 400 ml vode)
500 g svežeg spanaća
1 praziluk
1 crni luk
50 g tvrdog, naribanog, sira
malo pancete
2 jaja
so, biber
malo maslinovog ulja


Način pripreme:

Prvo sam quinou stavila u veću cediljku i DOBRO isprala pod mlazom hladne vode. (ovo je neophodno da nebi kasnije bila gorka)... a onda stavila u šerpicu sa 300 ml vode i kuvala 15-ak minuta na umerenoj vatri a zatim ostavila poklopljeno još 10-ak minuta da se odmori. Po potrebi vi dodajte još malo vode tokom kuvanja ako vam se učini jako suvo.


Na malo maslinovog ulja propržila sam, na štapiće, seckanu pancetu, onda dodala sitno seckan praziluk pa kada se onako fino prodinstao dodala na rebarca seckan luk. Sve zajedno još malo prodinstala a onda dodala prethodno blanširan i iseckan spanać. Posolila, promešala i ostavila malo da se prohladi.


U činiju za mešanje stavila sam jaja, dodala rendan sir (ja imam neki domaći tvrdi sir koji se pečenjem ne topi već kakav je takav je tako da bi zamena mogla biti parmezan) a onda spanać i quinou... sve lepo promešati.


U vatrostalnu posudu sam stavila papir za pečenje a onda sasula celu smesu... sve lepo poravnala i u rernu na 200 stepeni oko 50-60 minuta tj. dok od gore nije fino porumenelo.
Izvadila sam iz rerne, ostavila 10-15 minuta da se odmori a onda sekla i servirala sa mini paradajzom pored... i sa malo rendanog sira od gore...

Isprobana od strane notsoevil , darwina, marry , sammy , ARGENTA, Tanja (1, 2, 3)...
A inspirisana ovim receptom Sanela je, u okviru igrice FBI rukavice, napravila pitu od bulgura sa blitvom koju možete videti ovde...

4 comments:

Monika said...

quinou sam jela i jako mi se svidjela, ali je nisam nikad pravila...kad vidim kako ti sve te "novotarije" fino spremiš, odmah dobijem volju da to kupim i isprobam :))

Vali said...

Nisam ni quinou probala, ali mi super zvuci. Procitala sam negdje da SweetSensation ceka skolske praznike. Tako i ja, a onda krecem u isprobavanje tvojih zdravih ruckova. Bas se veselim!

nlo said...

super izgleda!

Unknown said...

Prvom prilikom cu isprobati,odlicno izgleda, a sigurna sam da je jos bolja kad se proba:-)

Post a Comment