Hrskave rolnice od keksa


Ovo spada u ovu vrstu slatkiša za koju treba malo prakse i nikad se ne zna kada će onoga ko pravi uhvatiti "žuta minuta" pa da cela stvar ode u propast... Ipak kada ste raspoloženi i sa malo prakse može ispasti jako lepo i efektno... A zvuči tako jednostavno za napraviti... i jeste jednostavno ALI treba malo prakse :)

Potrebno je:

2 belanca
120 ml šećera
120 ml brašna
20 ml slatke pavlake
40 g putera
prstohvat soli
malo crvene boje za kolače 


Način pripreme:
U usku, dublju posudu sam stavila belanca i uz dodatak prstohvata soli umutila sam cvrsti šne, a onda sam polako dodavala šećer, brašno, pavlaku i na kraju jako omekšali puter.
Odvojila sam jednu prepunu kašiku testa u malu čašicu i tu sam dodala crvenu boju i dobro umutila. 


Na papiru za pečenje sam iscrtala tri pravougaonika dimenzija 7x14 cm i na njih stavila po kašiku testa a onda drvenom ravnom varjačom (ili čim već otkrijete da vam je zgodno) razmazala ravnomerno po površini pravougaonika. Treba biti tanak i ujednačen sloj testa da negde nebi tokom pečenja više pregorelo a negde manje. 


Onda sam onu crvenu smesu stavila u kesu za zamrzivač i odsekla jako mali vrh pa sam pravila kose šare na testu... a onda pleh stavila u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni na nekih 6-8 minuta.
I sad ine onaj "zapetljan deo"... Brzo ali nežno uzimala sam deo po deo testa, okrenula ga na "naličje" tj. ono što je bilo na papiru sada je okrenuto ka meni, i rolala ga oko drške varjače (kraću stranu rolati da bude duži štapić)... kada bi urolala trenutak bi držala tako a onda skidala i prelazila na drugi deo testa... I kada se ohladi to je to... 


Znači ovde je bitna brzina od vađenja testa iz rerne do motanja da prođe što manje da se testo nebi onako ravno stvrdulo a ako se to i desi vratiti na trenutak u rernu i ono će opet omekšati... 
Znam da možda deluje malo komplikovano ali u suštini i nije.


Radila sam i vrlo sličnu varijantu sa smeđim šećerom i onda služila sa kremom od čokolade tj. prvobitna ideja je bila da krema od čokolade bude u štapićima ali pošto mi to nije uspelo onda sam kremu stavila u čaše i ukrasila sa hrskavim štapićima... Ma evo i te varijante...



Potrebno je:

2 belanca
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera
100 g putera
ekstrakt badema
120 g brašna

Način pripreme:

Procedura je potpuno ista, samo što naravno nema odvajanja i pravljenja crvenog dela i ovde sam radila krugove prečnika... eto ti sad ne znam prečnik...hm... mislim da je to bio jedan poklopac koji je prečnika...evo me... 11 cm...
A krema je izgledala ovako...


Potrebno je:

300 g slatke pavlake
1 kašika smeđeg šećera
30 g putera
100 g tamne čokolade
2 žumanca
50 g mlevenih badema

Način pripreme:

150 ml pavlake sam zagrejalo do vrenja pa sam dodala puter i šećer. Kada se šećer otopio sklonila sam s vatre i dodala čokoladu i kada se ona otopila dodala žumanca i sve lepo promešala te ostavila da se skroz
ohladi. Onda sam u to dodala ostatak pavlake i mikserom umutila u finu kremu a onda polako dodala mlevene bademe i to je bilo to... Sipala u čaše, od gore ukrasila sa malo čokolade i nabola po koji štapić... deca su uživala...

Coolinarika je isprobala ovaj recept...
a rolnice je pravila i Nale... 

13 comments:

Maja Babić said...

Cuj, deca su uzivala! I ja bih uzivala, tj. uziiiivala u ovakvom desertu (opet atak na cokoholicare!) :)))

Stvarno si majstor, rolnice izgledaju skroz profi. Ne bih ja ove rolnice ni pokusala da napravim, deluje mi kao da se obavzno omane prvi(h) put(a).

Nego, ovaj cokoladni krem kad pravis - zumanca dodas bez prethodnog mucenja?

Pozdravi!

Marija said...

Bravo! Ovo sam jednom probala da pravim, ali bez uspeha, imam neku ludu rernu pa mi sve izgorelo :)

nlo said...

Joj izgleda tako lipo i uredno, neznam bili se kao i Maja uopće upuštala u ovo (pritom ne mislim na kremu već na rolnice) ali dišpet u meni radi i potrudit ću se:)))

Monika said...

ma vidi ih kako su savršene! ja nisam sigurna da bi meni ovo uspjelo tako uredno napraviti...već sam nekoliko puta htjela nešto praviti ali iz čistog straha sam odustala...a ti si to tako sve fino objasnila da zvuči jako lagano :) mislim da ću se, zahvaljujući tebi, napokon uhvatiti u koštac sa ovim rolnicama :)

Вера said...

Savrsene su,mislim da treba bas biti skoncentrisan i spretan.Jako si dobro objasnila,ali ja imam dve leve ruke!

Anonymous said...

Divim se tvojim idejama!!
savrseno izgledaju!

Sanela Mallory said...

Baš su lijepi!
Ja sam jedna od onih čudnih osoba koje ne vole jesti takve stvari pa ih zato rijetko radim. Jer najdosadnije mi je raditi nešto što ja ne volim jesti.
Ali sviđa mi se što su bijeli. Ja radim holipe po receptu u koji ide marcipan i onda je smjesa smeđa. Al budući da je marcipan poprilično skup, rijetko to radim. Ali ovu varijantu ću svakako probati:D

Nina said...

tjesto je nešto kao moje za košarice s jagodama, isto je potrebno brzo oblikovati dok su još vruće jer se brzo stvrdnu, znači postupak mi je jasan sad samo dobre volje da još nađem :)

supermama said...

joj meni ovo izgleda tako fino, ako nas posluzi dobra volja pravimo to danas, ali jednobojne...ipak treba biti majstor

JA U KUHINJI... said...

hvala vam na divnim recima... i nije tako tesko kako izgleda samo se treba malo uhodati... :)) imajte veru u sebe, probajte i odusevicete se :)

i da mamajac samo sam ubacila jaja unutra i mesala onom zicom za mesanje (rucno) i sve je fino sjedini...

Andrea said...

Ovo je zbilja nešto posebno. Prekrasno izgledaju ma da sam i ja sigurna da ovo ne bi uspjela napraviti.
Svaka čast. :)

Violet said...

divno! zabilježila već na coolinarici, probat ću...

Sanja said...

Predivno, ali mi izgleda bas komplikovano za praviti. Super je dodatak crvene boje. Kada se stekne praksa uz malo vremena i malo vise boja mislim da bi se mogla cuda napraviti od rolnica :-)

Post a Comment