Raviole od heljde u krem sosu

Pre neki dan sam napisala post sa ovim receptom i postavila ga ali s obzirom da sam ga pisala danima i da me nešto non-stop zezalo i da je to na kraju bilo grozno složeno i sve mi se nešto pobrkala strana iznervirala sam se i sve obrisala... Danas sam kao malo smirenija i nadam se da ću iz prve uspeti da napišem sve lepo i bez problema... pa sad videćemo...


Ja inače obožavam domaću pastu i kad imam vremena i volje volim je praviti... Ovog puta pravila sam sa heljdinim brašnom i bila i više nego zadovoljna... Mera je za dve jako gladne osobe :)






Potrebno je:

za testo:
100 g heljdinog brašna
100 g mekog belog brašna
2 jaja
malo soli
3-4 ašike hladne vode

za punjenje:
4 veze blitve (oko 500 g)
2 čena belog luka
malo putera
malo maslinovog ulja
musatni orah
pola kriške svežeg sira
1 belance

za umak:
200 ml biljne pavlake
3 čena belog luka
50 ml belog vina
malo putera
malo maslinovog ulja
musatni orah
malo soli

za dekoraciju:
grubo lomljeni biber
suvi peršun list
rendan parmezan ili drugi tvrdi sir





Prvo sam zamesila testo: U činiju za mešanje sam stavila obe vrste brašna i so, lepo promešala pa u sredini napravila rupu, tu razbila jaja, prstima ih probušila i polako krenula da zamesujem testo. Kada sam videla da će mi trebati još malo vode dodala sam par kašika i zamesila fino, glatko, čvrsto testo, umotala ga u providnu foliju i ostavila da se odmori dok ja ne pripremim punjenje. Inače kad radim domaću pastu na svakih 100 g brašna ide 1 jaje i kad pravim za decu i nas pravim od 300 g brašna i 3 jaja a kad radim samo za nas dvoje od 200 g i 2 jaja... I da, ako koristim i integralno brašno obično treba dodati malo vode.
Punjenje sam pravila tako što sam prvo dobro oprala blitvu i isekla peteljke a onda u velikom, dubokom, tiganju otopila malo putera i malo maslinovog ulja pa dodala na listiće sečen beli luk. Kada je pustio aromu dodala sam sveže listove blitve, poklopila i dinstala 7 minuta na laganoj vatri (dok listovi nisu klonuli) a onda sam otklopila, pojačala vatru i mešajući dinstala dok tečnost nije isparila. Posolila sam, dodala malo muskatnog oraha i prohladila pa izmiksala u eletričnoj seckalici. Dok se to malo hladilo izgnječila sam sir i u njega fino umutila belance a onda i blitvu... Probala, malo posolila i ostavila da čeka svoj trenuta.
Sad sam se opet vratila testu... Rastanjila sam ga što sam više mogla (ako imate aparat za pastu biće vam mnogo lakše) i sekla na trake široke 6-7 cm. Onda sam na polovinama traka na razmaku par centimetara stavljala po kašičicu fila, sa svih strana četicom premazala vodom, preklopila, stisla, isekla i redjala na krpu, malo pobrašnjavila...





Kad je došlo vreme da se jede u veliki lonac za pastu sam sipala vodu (do 5-te rupice... to je neka moja mera da imam maksimalno vode a da ne kipi kad provri i kad ubacim pastu) i kada je provrilo dodala sam malo soli i ubacila raviole da se kuvaju 7 minuta.





Dok se voda za pastu grejala stavila sam i tiganj u kome ću praviti sos, sipala malo maslinovog ulja i putera pa taman kada sam ubacila tamo raviole ovde sam propržila sitno seckan beli luk, dodala pavlaku, malo belog vina, musatnog oraha i nekako u isto vreme i sos i raviole su bili gotovi...
U tanjire sam brzo raspodelila raviole, prelila sosem i od gore pobacala grubo mleven biber (uzela sam malo zrna bibera, stavila u kesicu i nežno istukla tučkom za meso), malo peršuna i naribala sira... Brzinom svetlosti sve to uslikala i onda se na miru prepustila uživanju uz čašu belog vina...





P.S. Ako u tekstu zafali po koje slovo "K" oprostite jer mi tastatura ne radi dobro (sin prosuo 2 dl čaja na kompjuter i šta dalje da vam pričam... čudo je da uopšte radi jer je ceo bio mokar...) i jeste da pročitam sve 100 puta ali uvek se desi da nešto previdim tako da... još jednom se izvinjavam :)

Isprobala je tamarichka (1, 2 i 3)...

10 comments:

Anonymous said...

Ovo je prekrasno. :) Svaka čast, ja se još nisam usudila sama se primiti izrade domaće tjestenine. :)

nlo said...

Mislim da je krajnje vrijeme da i ja pokušam sama napraviti paštu, znam da nebi trebalo biti problema al jednostavno se dosad nisam usudila. Kao sve do sad i ovo izgleda i zvuči fantastično!

JA U KUHINJI... said...

vali slobodno probaj praviti domaću testeninu jer zaista nije tao kompliovano... malo zahteva vremena ali ukus je zato mmmm...

nlo tako ni ja nikad nisam pravila njoke ali se sve spremam, spremam... :)

Monika said...

i ja najviše volim domaću tjesteninu, ali nažalost nemam uvijek vremena da ju napravim...i baš sam razmišljala da za vikend napravim neke fine raviole, ali integralne :) preduhitrila si me sa ovim fantastičnim receptom :)

Maja Babić said...

Ah tu su, dobro je :) Bas sam se zbunila kad videh da je nestao post o raviolama (ili raviolima?).

Malo je reci da deluju predivno, na sta smo, doduse, kod tebe vac navikli ;) Budem probala i ja jednog dana, za sada mi se cini da ima puno posla oko ovoga, pa verujem da bih zbog mojih pomagaca dobila svasta samo ne raviole :)

I simpaticna mi je ta prica sa polivenom tastaturom, i povremenim nedostatkom slova k :) Ja mislila da deca u tom uzrastu ne prave bas puno gluposti, al' sada znam da gresim :)))

Pozdravi!

Maja said...

Draga, ravioli fantastični!! Obzirom da su se svi moji prijatelji počeli hraniti zdravo ( što ću, morala sam i ja, al ipak volim i ja nekad zgriješiti - takva sam po temperamentu ) :)
Predobro izgledaju, a obzirom da sam probala većinu tvojih stvari, znam da je odlčino :)

Sanja said...

Ovo zvuci fantasticno a tako i izgleda. Samo da uhvatim vremena i pravit cu.

JA U KUHINJI... said...

hvala vam... zlatne ste :)

Вера said...

Kako su dobre,maslinka svaki ti novi post ostavlja bez daha!

Anonymous said...

Divno izgleda !
Pošto je moja mama ljubitelj testenina,mogla bih ovo da pokušam da joj napravim :))

Post a Comment