PMS

Ovaj post već mesecima stoji kao drafts... i nikako da stignem i objavim ga... pa evo neka sad malo napravi presek u odnosu na recepte... i da se vratim zamisli da tu i tamo imam post o zdravlju na malo drugačiji način... a s obzirom da smo većina ovde žene mislim da će biti zanimljivo većini vas...prepisano je iz neke knjige o zdravlju i prirodnom lečenju...

"...To nisu samo nagle promene raspoloženja i glavobolje, niti samo bol i nadimanje. Ono što je toliko neprijatno ako patite od PMS-a je ponavljajuća priroda ovog problema- ovomesečni simptomi se pojavljuju sledećeg meseca i meseca koji dolazi posle njega. Mnogi stručnjaci se danas slažu da najbolji recept od svih za PMS nije lek niti suplement već vežbanje. Svakog dana šetajte, plešite ili plivajte, ako možete, povećavajući nivo aktivnosti pre nego što simptomi počnu. A pokušajte i sa nekim od sledećih korisnih ideja.

Budite u pokretu

Svakog dana upražnjavajte najmanje dvadeset do trideset minuta vežbi. Žustra šetnja i plivanje su najbolji oblici vežbanja. Ali ako vam ove vrste vežbi deluju pomalo nezanimljivo i dosadno, tu su uvek klizanje, karate, kikboks, vežbe u vodi, plesanje i još mnogo toga. Probajte da vežbate do tačke preznojavanja. Ako održite dobar tempo, smanjićete nivo slobodno cirkulišućeg estrogena u svom odganizmu. Vežbanje umanjuje stres i poboljšava raspoloženje jer povećava količinu prirodnih supstanci za umirenje bola u vašem organizmu- endorfina, jedinjenja za optimizam koja čine da se sveukupno osećate bolje, a takođe i opuštaju vaše mišiće. Vežbanje je, posle toga, i borba protiv zadržavanja tečnosti.

Regulišite svoju ishranu

Smanjite unos soli tokom celog meseca, ali posebno u nedelji pre vašeg ciklusa. So doprinosi zadržavanju tečnosti, pa usled toga ima i više nadimanja. Prerađene namirnice kao što su konzervirane supe, gotovi sosovi i pakovane gricalice su posebno bogate solju stoga ih izbegavajte koliko je god to moguće. Čak i hleb iz supermarketa sadrži mnogo soli pa je bolje da probate sami da ga pečete.
Takođe smanjite unos alkohola i kofeina koji doprinosi PMS-u.
Unosite dosta vlakana. Namirnice bogate vlanima pomažu da se odstrani suvišan estrogen iz vašeg organizma. Jedite celo zrnevlje kao što su ječam, ovas i integralni hlebovi, povrće i pasulj.
Pijte više vode. Kada to radite, suvišna so napusta organizam preko urina, a to pomaže da se zaustavi oticanje i nadimanje. Neka vam mera bude najmanje 8 većih čaša vode na dan.
Isključite slatke grickalice. Žudnja za slatkim kreće kada imate PMS ali slatkiši i keks podižu nivo šećera u krvi. Kada posle toga količina šećera naglo padne osećate se umorno i razdražljivo. Ograničavanje unosa šećera i konzumiranje voća kada vaš organizam žudi za slatkim može pomoći da se vaše raspoloženje ustali.

Kalcijum i preko toga

Uzimajte 500 mg kajcijuma i 250 mg magnezijuma na dan. Kalcijum smanjuje glavobolju, nagle promene raspoloženja i grceve u mišićima. On takođe pomaže da zaspite, što je dobar razlog da uzmete ovaj suplement neposredno pre odlaska u krevet. Mnoge žene sa jakim simptomima PMS-a imaju nizak nivo magnezijuma. Kombinacija ova dva minerala može pomoći da se ovi simptomi suzbiju.
Uzimajte 50 mg vitamina B6 na dan da bi smanjili razdražljivost i depresiju. Izmedju ostalih njegovih dejstava vitamin B6 može pomoći da se umire napeti nervi povećavajući snabdevanje vašeg mozga serotoninom, supstancom koja u njemu reguliše raspoloženje. On takođe pomaže od zadržavanja tečnosti, bola u dojkama, žudnje za slatkim i umora. Dobri hranljivi izvori ovog vitamina uključuju proteinske namirnice (meso, živinu i ribu) i obogaćene cerealije za doručak.

Uravnotežite svoje hormone

Neke žene za PMS uzimaju ulje žutog noćurka i to 1000 mg dva puta dnevno dva dana pre očekivanih simptoma da bi regulisale eventualnu hormonsku neravnotežu i ublazile osetljivost doji..."

8 comments:

Monika said...

odličan post...u pravilu ne patim od PMS...zna mi se dogoditi da me "opali" dva-tri puta godišnje, ali ovo su svakako jako dobrodošli savjeti i informacije :)

Anonymous said...

Ni ja nemam nekih problema sa PMSom, valjda zato što mi je prehrana slična ovoj opisanoj, a ni kretanja mi ne nedostaje <.9
Svejedno pozdravljam ovaj post, odličan :)

Dunja said...

Mene bome PMS dere ko lud svaki mjesec i uz samu prirodu pojave koja podiže nervozu, ja budem još i nervozna jer mi to više ide na živce jer (kao što si rekla) ponavlja se.
Jako mi se sviđa ovaj post, bit će mi od velike koristi =)

Snježana Cetina said...

Super ti je ovaj post! Kako si ga baš stavila na valentinovo, a ja još i danas dobila menzis. Hi !!

Snjezana said...

vrlo koristan post.:)

Вера said...

Mene PMS,zaobilazi,....sto kaze Monchi,jednom godisnje...
I inace stres i nervozu lecim fitnesom.Ma kada sam besna najbolje vezbam!

Andrea said...

Ni ja srećom ne patim od PMS!
Al bilo mi je drago pročitati par savjeta za svaki slučaj! :)

dvi ribe dva kumpira said...

Mene "krpi junacki", i ne samo sada vec cini mi se oduvjek...
Sada je ublazeno prema onom sto je prije bilo.
Svakako koristan clanak, hvala maslinka :))

Post a Comment