Badem korpice sa karamel kremom

Danas moj "sinkić ljubimkić" kreće u školicu (predškolski, obavezni, program) i nekako sam i ponosna i tužna ali moj mali sinkić nezaustavljivom brzinom raste...I jeste da ne pravim često kolače (ali ih uvek imam u frižideru) ali kada ih pravim to radim sa dosta ljubavi i strpljenja... tako je bilo i ovog puta. Zbog manjka vremena pravila sam ih u etapama ali sam uživala u svakoj sekundi... a najviše u onom delu kada im dam da jedu a lica im se tako ozare (jer ipak niko ne pravi kolače kao mama ;) )... Ma da ne dužim više evo recepta...




Potrebno je:


za korpice:
100 g badema

200 g mekog brašna

75 g šećera u prahu
115 g putera

1 jaje

ekstrakt vanile

ekstrakt gorkog badema


za karamel:
1 konzerva kondenzovanog mleka

3 kašike meda

75 g putera

100 g bele čokolade


za dekoraciju:
125 g tamne čokolade

grilijaš
polovine oraha, badema...





Način pripreme:


Ja sam prvo jedan dan pravila grilijaš od oraha, po receptu odavde, i pripremila bademe a to znači prvo ih prelila vrelom vodom i ostavila 10-ak minuta pa očistila od spoljne kore a onda stavila na pleh pa u rernu na 10 minuta na 180 stepeni.




Sledećeg dana sam onda napravila korpice. U činiju sam pomešala mlevene bademe, brašno i prah šećer a onda rukama umešala kockice putera. Kada je postalo prilično mrvavo dodala sam jaje i arome pa sam umesila glatko testo, umotala u foliju i stavila u frižider da se odmori testo a i ja... Namazala sam kalup za muffins, u svaki otvor stavila po lopticu testa i prstima oblikovala korpice, viljušom izbockala i stavila u frižider da se ohladi a onda u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta. Čim su gotove vadila sam iz kalupa na rešetku da se prohlade a onda stavila u metalnu kutiju da čekaju sutra. Imala sam dve ture tj. ukupno mi je izašlo 24 korpice.




Sledećeg dana onda u šerpu sam sipala kondenzovano mleko, med i puter pa sam na tihoj vatri mešala dok se sve nije otopilo a onda uključila prilično jako i non-stop mešala jedno 15 minuta. Kada je masa krenula da se zgušnjava tj. kad mešam da se vidi dno sklonila sam s vatre i umešala lomljenu belu čokoladu i mešala dok se ne istopi. (probu da li je karamel gotov možete uraditi i tako što u čašu sa ledenom vodom prospete malo smese i ako se formira kuglica o.k. je). (ja sam htela da karamel kada se ohladi bude onako mekan i zato sam kuvala samo dok se nije krenulo zgušnjavati a ako želite da bude čvrst kuvajte malo duže).




Dok je još topao u svaku korpicu sam stavila po jednu veliku kašiku karamela i taman je bilo za sve korpice... Mislim mogla sam stavljati i po malo više karamela ali onda bi mi trebala dupla količina za ovaj broj korpica a i pošto nisu one male korpice mislim da bi mi onda curilo i bilo nezgodno za jelo. Znači posle karamela ohladiti a onda u mikrotalasnoj na tihoj vatri otopiti čokoladu, dodati malo ulja, dobro izmešati i preliti po svakoj korpici... Ja sam negde stavljala skroz preko čokoladu pa grilijaš, negde samo tufnu čokolade pa gore orah... mislim to je sad stvar mašte...
Izvolite poslužite se :)
Pravila ih je 
Isprobala ih je ratatouille...

15 comments:

nlo said...

dok sam čitala post cijelo vrijeme su mi misli letile na okus ovih korpica...maslinka savršene su!

Sanja said...

Divne korpice divnim povodom. I ja sam kao nlo razmisljala o ukusu dok sam citala recept i gledala fotografije. Meni se cine savrsenim i bice isprobane prvom prilikom. I da, vidi se da su pravljene sa LJUBAVLJU.

Anonymous said...

Recept je savršen. Samo mi se čini da u Hrvatskoj nema kondenziranog mlijeka (ili ga ja nigdje ne vidim). A rado bih ovo probala.

JA U KUHINJI... said...

Draga vali i ja sam mislila da u Beogradu nema kondenzovanog mleka dok mi Nale sa coolinarike nije rekla da ima u SuperVeru tako da sada rado pravim stvari koje su mi ranije bile samo u masti... Tako da mozda trebas samo malo bolje gledati :)
A ako imas vremena i volje mozes ga i sama napraviti... malo duze traje ali moze se... ako hoces stavicu ti neki link za to jer ja licno nisam pravila.

nlo i ratatouille mnogo vam hvala :)

Monika said...

malo je reći da su ove korpice savršene...božanstveno izgledaju i već zamišljam taj spoj karamele i čokolade kako se topi u ustima...i ja sam živjela u uvjerenju da kondenziranog mlijeka nema kod nas, ali sljedeći put ću bolje pogledati police u trgovini...ako ga nađem, ove korpice ću praviti sigurno! :)

Unknown said...

Korpice su odlične,divnim povodom.Moja mala sledeće godine kreće u školicu,a mene već hvata mala neroza.Blog ti je odličan,odmeren i elegantan.Pozdrav...

Anonymous said...

Jao zenska pa i ovaj blog je za divljenje ( sta si ti sve lepo tu povezala i objavila ).
Pa sta ces ti sada sama kod kuce,jedno dete u skolu, drugo u predskolasko...ma bice finih recepata vidim ja!!

Вера said...

Citam a bvoda mi ide na usta!
Kako si to sve predivno napisala!
recept savrsen!!!

JA U KUHINJI... said...

irena hvala na lepim recima, hvala sto si posetila moj blog i nadam se da ces mi cesto biti "gost" :)
biki, ma sada cu ceo dan biti na putu od kuce do skole od skole do kuce i to puta 2 i onda jos domaci i sve sto uz to ide tako da mi se cini da cu imati mnogo manje vremena :)ali bice receptica... bice...:)
monchi, vera hvala vam :)

studena said...

divan post, primamljiv recept :)
I ja često radim kolače u etapama, što zbog nedostatka vremena, a ponekad jer se u pola spremanja predomislim oko sastojaka, pa počekam da mi nešto pametno padne na pamet :))

Kondeziranog mlijeka ima i u HR, ja sam ga vidjela u Metrou, DMu uglavnom u stranim trgovinama, ali i u našim bolje opskrbljenim.
Mala opaska: kondenzirano mlijeko ima vrlo visoki postotak masnoće, znači niste ušparali na masti ako ga uzmete umjesto maslaca, ali daje kolačima bolji okus.

Snjezana said...

upravo sam u fazi prikupljanja recepata za kolace jer moja starija kcer ima prvu pricest uskoro. a kakva je to proslava prve pricesti bez brda kolaca?:)
recept mi se jako svida jer koristi kondenzirano mlijeko a ne maslac. kremasta tekstura je tu ali nema previse masti (iako su brojne kalorije i dalje tu). Kondenzirano mlijeko ima nekih 9 g masti na 100g i oko 300 kalorija (maslac ima nekih 80g masti na 100g). ovo su podaci sa limenke kondenziranog mlijeka i pakovanja maslaca.

Anonymous said...

Evo sad sam saznala da ima kondenziranog mlijeka i u HR. Čim ga kupim, isprobat ću korpice. :-)

www.valivolitorte.blog.hr

JA U KUHINJI... said...

monsoon jako mi je drago da si posetila moj blog... bas sam te volela citati na coolinariki i neki tvoji recepti su mi bas zafalili...

studena da je ovo kaloricno naravno da jeste ali sam se ipak koliko sam mogla trudila da bude sto zdravije... a i ponekad vala zaboravim gledati sve to i samo se prepustim uzivanju u jelu ;)

vali eto sada si saznala gde ima kondenzovanog mleka i mozes da upotrebiti na hiljadu i jedan nacin...ja upravo smisljam jos neki jer sam kupila dve konzerve pa me sad ona druga doziva :)

Violet said...

Bok Maslinka! Lijepo mi te vidjeti tu. I imaš pravo, mame prave najbolje kolače....

JA U KUHINJI... said...

Ćao Violet... drago mi je videti te ovde :)

Post a Comment